|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Ingenuity je experimentální kosmický vrtulník 

První let kosmického vrtulníku na planetě Mars se odkládá. Vědci zaznamenali technické problémy

15. dubna 2021 15:02 / NASA
 0   0
Vůbec první let vrtulníku ve vesmíru, který se má uskutečnit v prostředí planety Mars, byl odložen kvůli technickým problémům. Vrtulník s názvem Ingenuity byl na Mars dopraven spolu s vozítkem Perseverance a jeho úlohou je zjistit, zda je vrtulník schopen létat v řídké atmosféře rudé planety.

První vzlet vesmírného vrtulníku Ingenuity, který byl připevněn k novému roveru Perseverance, jež na Marsu přistál 18. února tohoto roku, byl odložen. Na přelomu týdne o zrušeném experimentálním letu informovala NASA.

Podle NASA se v pátek vyskytly problémy, které znemožnily vrtulníku dokončit test vysokorychlostních rotorů. Stroj je však podle agentury bez poruchy. Vědci momentálně zkoumají údaje, které Ingenuity poslal a po dokončení vyšetřování opět spustí zmíněný test.

Kritická je noc

Avizovaný let se tak uskuteční nejdříve v druhé polovině tohoto týdne. Během testovacího letu by Ingenuity měl podle plánu vzlétnout do výšky tří metrů a tam setrvat přibližně 30 vteřin. NASA v úterý informovala, že tento 1,8 kilogramu vážící stroj vydržel první noc v nízkých teplotách na povrchu Marsu.

"Potvrdilo se, že máme správnou izolaci, správně ohřívače a dostatek energie v jeho baterii na přežití studené noci," uvedla MiMi Aungová, projektová manažerka pro Ingenuity Laboratoře proudového pohonu (JPL) NASA.

Kosmický experimentální vrtulník

Mise má za úkol především hledat potenciální stopy života, který mohl na Marsu existovat v minulosti. Monitoruje i klima a geologii planety a shromažďuje vzorky hornin a prachu, které by později měly být přepraveny na Zem. Jediná úloha vrtulníku Ingenuity je uskutečňovat zkušební lety. Dále čtěte: (NASA vyslala na Mars tajnou zprávu. Je ukryta v padáku robota).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu