|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
PC a Mobil
Porouchaný externí disk často končí v koši 

Nefunkční externí disk nemusí znamenat ztrátu všech dat. V mnoha případech ho lze snadno opravit

26. března 2021 08:36 / Pixabay
 0   0
Téměř každý, kdo používá pravidelně externí disk, zažil situaci, kdy přestal fungovat a léta sbíraná data v podobě fotografií, filmů, nebo tvůrčí práce se ocitla v ohrožení. V takové situaci ho často uživatelé s těžkým srdcem vyhodí a koupí si jednoduše nový. Oprava rozbitého disku je však v mnoha takových případech poměrně snadná.

Pokud se váš externí disk porouchá, často jeho uživatelé přijdou jak o data, tak i o peníze za samotné zařízení. Ať už jste majitelem klasického plotnového disku, nebo moderního SSD, vždy má dané zařízení určitou životnost. V následujícím článku vám podrobně popíšeme, že vyhazovat poškozený disk není vždy jediným řešením.

Všechny externí disky se skládají ze dvou hlavních částí. Jednou částí je klasický disk. A je jedno, jestli máte v ruce menší 2,5palcové disky nebo větší 3,5palcové. Uvnitř je prostě stejná krabička, která patří v případě 3,5palcových disků do stolního počítače a v případě 2,5palcových do notebooku. Vedle disku je zde pak elektronika, která komunikuje přes USB sběrnici s počítačem. Důležité ovšem je, že jen výjimečně dojde k poškození obou částí naráz. Buď přestane fungovat disk, nebo elektronika. To je velmi důležité, protože pokud vyhodíte nefunkční externí disk, vyhodili jste patrně některou jeho funkční část, což je škoda.

 

Nefunkční elektronika

Jestliže přestaly fungovat elektronické obvody, které obsluhují převod z USB rozhraní na rozhraní SATA, které má na sobě pevný disk a zůstal tedy disk funkční, je to skvělá zpráva. Jednak máte disk do počítače či notebooku, ale hlavně – máte data, která na něm byla uložená. Ať už jde o bitcoiny či rodinné fotografie. Za obojí budete jistě rádi. Nebudeme se zde tvářit, že nefunkční elektroniku opravíme. Možná by to někdo dokázal, ale bohatě stačí, že jsme zachránili pevný disk i s jeho obsahem.

Nefunkční disk

Když vám ovšem externí disk přestane fungovat kvůli chybě disku samotného, ještě také není vše ztraceno. Jednak existují firmy, které se zabývají obnovou dat, takže disk s cenným obsahem můžete takové firmě svěřit. Zaplatíte sice dost peněz, ale za záchranu důležitých dat to stojí. Obnova dat z elektronicky poškozených disků vás bude stát od 1000 do 5000 Kč, z mechanicky poškozených od 2000 do 12000 Kč. U SSD disků je situace poněkud složitější, ale i tam můžete zkusit štěstí. Máte ale ještě pouzdro na disk s funkční elektronikou, takže si můžete koupit nový disk příslušných rozměrů a vesele pokračovat ve využívání externího disku.

Jak na opravu

Jediné, co budete muset v obou případech udělat, je rozebrat pouzdro s externím diskem. Některá pouzdra jsou slepená, jiná zacvaknutá a ještě jiná sešroubovaná. Šroubky jsou výhodou, ale obvykle narazíte spíš na pouzdra zacvaknutá dohromady. Jde o to dostat do štěrbiny vhodný předmět a plastové zámečky uvolnit. Máte-li funkční disk, můžete jej přeměnit na externí pomocí pouzdra s elektronikou, které koupíte za pár set korun v obchodě. Jestli vám zůstala funkční elektronika, objednejte si do ní nový disk. Vyhozením nic neřešíte, jen přicházíte o peníze. Podobně nesmyslné je vyhazování nefunkčních akumulátorů do notebooků. Dále čtěte: (I příspěvek na sociálních sítích může mít peněžní hodnotu. Tweet byl vydražen za miliony dolarů).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: disk, pc, oprava, zařízení, data
Zavřít reklamu