|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Většina organismů na Zemi zůstává neobjevena 

Smutný příběh některých tvorů. Vymřou dříve, než budou vůbec objeveni

06. dubna 2021 06:44 / Pixabay
 0   0
Vědci z Yale univerzity vytvořili unikátní mapu, kde znázornili místa, která mohou s nejvyšší pravděpodobností ukrývat neobjevené druhy plazů, ptáků, savců a obojživelníků. V rámci studie upozornili na fakt, že mnoho pozemských tvorů vymře dříve, než se o jejich existenci dozví lidé.

Dvojice vědců z Yale univerzity vytvořila speciální mapu, kde znázornili oblasti s nejvyšší možnou pravděpodobností, že se v nich nachází dosud neobjevené druhy savců, plazů, ptáků nebo obojživelníků. Chtěli tak upozornit na skutečnost, že velká část zemské biodiverzity zůstává neprozkoumána, a mnoho tvorů tak vyhyne dříve, než je lidé objeví.

Země se v posledním století změnila k nepoznání a podle vědců právě teď probíhá šesté velké hromadné vymírání v dějinách Země, přičemž jeho hlavní příčinou jsou lidské aktivity. Přestože vědci již popsali přes jeden milion druhů organismů, jedná se jen přibližně o deset až dvacet procent celkového množství druhů na Zemi.

Většina stále neobjevena

Ačkoliv výzkumníci popsali již přes milion druhů organismů, významná část biodiverzity je stále neznámá. Podle odhadů bylo dodnes formálně popsaných jen 10 až 20 procent všech druhů. 

„Při současném tempu globálních environmentálních změn je nepochybné, že mnoho druhů vyhyne ještě předtím, než se dozvíme o jejich existenci. Myslím si, že taková nevědomost je neomluvitelná a je naší povinností tyto mezery rychle vyplnit,“ uvedl jeden z autorů studie, ekolog a evoluční biolog Walter Jetzt.

Unikátní vědecký model

Vědci proto vytvořili unikátní model, který dokáže rozpoznat taxonomické a geografické mezery v objevování nových druhů suchozemských obratlovců. Autoři do modelu zahrnuli environmentální a sociologické faktory, které ho mohou ovlivňovat. Díky tomu vědci získali obrázek o podílu nepopsaných druhů v rámci čtyř skupin suchozemských obratlovců. 

Z jejich modelu vyplývá, že z pohledu nepopsaných druhů tvorů by měly být velice zajímavé státy jako Brazílie, Kolumbie, Madagaskar a Indonésie. Podle vědeckého modelu tyto čtyři země hostí až čtvrtinu z celkového počtu nepopsaných druhů obratlovců. Autoři plánují svůj model v budoucnu aplikovat i na rostliny, bezobratlé a mořské organismy. Jejich data mohou mít široké spektrum využití například v rámci lepší ochrany ohrožených druhů. Dále čtěte: (Vědci možná vystopovali záhadného tvora, který v čínském Wu-chanu způsobil přenos koronaviru na člověka).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: tvor, Země, vědec, biolog, planeta
Zavřít reklamu