|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Na planetě Mars se možná stále nachází voda 

Obří oceán, který byl kdysi na Marsu, se tam možná stále nachází. Vědci jsou překvapeni novým objevem

21. března 2021 20:08 / Depositphotos
 0   0
Vědci se léta domnívali, že oceán, který byl před miliardami let na povrchu Marsu, se odpařil po ztrátě atmosféry do vesmíru. Nové výzkumy však naznačují, že to může být i jinak a voda z oceánu se stále na planetě nachází. Vědci totiž objevili důkazy o tom, že by se mohla nacházet v hlubších vrstvách marťanské kůry.

Obrovský oceán, který se kdysi nacházel na povrchu Marsu, je už dávno pryč. Vědci se dlouhou dobu domnívali, že za jeho zmizením stojí zejména ztráta atmosféry, která zapříčinila odpaření vody do vesmíru. Jak ale naznačují nové výzkumy, voda na Marsu stále může být, jen je ukryta hlouběji v marťanském povrchu.

Dnes je rudá planeta suchým a prašným světem bez známek života. Před miliardami let byl však Mars protkán říčními systémy a měl také svůj oceán o velikosti přibližně poloviny Atlantiku. Podle vědeckých dat mohla hloubka oceánu místy dosahovat až 1,5 kilometru.

Vulkanická činnost

Nová měření ze sond na oběžné dráze však tuto hypotézu nepodporují. Vědecké počítačové modely na základě dat totiž naznačují, že do vesmíru unikla pouze část vody. Zbytek nejspíše uvízl uvnitř krystalických struktur minerálů v kůře planety. K podobnému procesu dochází i na Zemi. Na naší planetě se však uzamčená voda dostane zpět do atmosféry díky vulkanické činnosti.

Voda je stále na Marsu

Vědci ve studii uvádějí, že na Marsu mohlo zůstat více než 30 procent původního množství vody. Vědci tak uvažují nad možností, že by tuto marťanskou vodu mohli těžit budoucí kolonisté a využívat ji pro potřeby provozu základny. Budoucí obyvatelé Marsu by důležitou tekutinu mohli také získávat například z polárních čepic.

Pokud se ukáže, že se voda skutečně ukrývá v minerálech po celé planetě, těžba by byla mnohem jednodušší a příjemnější. K tomuto novému poznání by mohl pomoci i rover Perseverance, který na Marsu přistál minulý měsíc. Dále čtěte: (Vědci zjistili, že množství kyslíku na Marsu se mění. Zatím nedokáží vysvětlit, proč tomu tak je).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: Mars, oceán, planeta, voda, vesmír
Zavřít reklamu