|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Roušek se asi jen tak nezbavíme 

Přelomová novinka chránící proti koronaviru. Byla vyvinuta samočistící rouška

30. srpna 2020 13:34 / Pixabay/ Resprouk
 0   0
Už i rouška může být na baterky. Firma LG představila osobní čističku vzduchu ve tvaru roušky. Jde o zařízení, které je v jádru aktivní čističkou vzduchu, ovšem v osobním provedení a nosí se jako rouška. 

Jako jeden z prvních výrobců elektroniky firma LG zareagovala na zvýšenou poptávku po respirátorech a rouškách v době pandemie a představuje elektronický osobní respirátor LG PuriCare Air Purifier.

V čem spočívá jeho unikátnost? Jde v podstatě o osobní přenosnou čističku vzduchu, která tvarem připomíná mohutnější respirátor. Na rozdíl od klasických roušek a respirátorů není látková, ale je vyrobená z plastu. K čištění vzduchu používá dva vyměnitelné HEPA filtry typu H13 podobné těm z domácích čističek vzduchu.

Výhodou tohoto řešení je, že čistý vzduch dýchá nejen sama osoba s nasazeným respirátorem, ale vzduch se čistí i na výdechu, takže na rozdíl od klasických respirátorů s jednosměrným filtrem je tento typ ochrany lepší i pro okolí.

Vestavěný senzor rozpozná dýchací cyklus uživatele a objem vdechovaného vzduchu. Podle toho upravuje rychlost duálních ventilátorů ve třech stupních. Při vdechování se ventilátory automaticky zrychlí, aby pomohly sání vzduchu, na výdechu se naopak zpomalí, aby bylo dýchání bez námahy.

LG provedlo analýzu tvarů mnoha obličejů, aby mohlo navrhnout masku, která bude sedět většině uživatelů. Důležité je dobré utěsnění v okolí nosu a brady, aby nevyčištěný vzduch neunikal mimo filtry. Zároveň byl kladen důraz na pohodlné nošení elektronického respirátoru. Kromě filtrů budou u masky vyměnitelné i gumičky za uši.

Právě uši, na kterých je maska zachycena, budou více namáhané. Oproti běžnému respirátoru bude tento podstatně těžší, ať už kvůli plastovému tělu, vestavěným ventilátorům nebo kvůli 820mAh baterii, která je pohání a vydrží až osm hodin nepřetržitého provozu.

LG se s představením trochu unáhlilo. Firma se maskou chtěla pochlubit v termínu zrušeného veletrhu IFA, který by v těchto dnech začínal. Jenže zatím neví, kdy stihne masku dodat na trh a kolik bude stát. Ohledně termínu víme jen to, že je cílem stihnout čtvrtý kvartál tohoto roku. Zatím ale nevíme ani to nejpodstatnější, tedy zda bude maska účinná proti šíření koronaviru, ať už ve směru k nositeli, nebo k jeho okolí. Americká redakce The Vergese se snažila tuto informaci zjistit, ale zástupci LG se k otázce účinnosti odmítli vyjadřovat do doby, než budou provedeny certifikační testy. Vědci jsou znepokojeni. Koronavirus má negativní vliv na důležitý orgán v těle.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu