|  TECHNIKA
so 4. května, svátek má Květoslav, zítra Klaudie
Věda a technika
Roboti od americké společnosti pomáhají s pandemií v Singapuru 

Nové technologie jsou až děsivé. V Singapuru pomáhají zvládnout pandemii unikátní roboti

16. května 2020 09:03 / Boston Dynamics
 5   0
Do Singapuru dorazil na pomoc s pandemií unikátní psí pomocník. Tento pes však není živý, protože se jedná o speciálního robota od americké Společnosti Boston Dynamics. Tento velice pokročilý autonomní robot dokáže vykonávat nespočet věcí a vyznačuje se vysokou mírou inteligence.

V Singapuru pomáhá lidem s dodržováním opatření proti šíření koronaviru žlutý autonomní robot. Tento čyřnohý robot svými pohyby i tvarem nápadně připomíná psa, ve skutečnosti se však jedná o velice vyspělou technologii, na jejímž vývoji společnost pracuje už několik let a neustále ho vylepšuje.

Robot Spot od Boston Dynamics od 8. května hlídkuje v singapurském parku Bishan-Ang Mo Kio, kde návštěvníkům připomíná platnost omezení, která Singapur zavedl v rámci boje s pandemií koronaviru.

Tento robot dokáže díky množství kamer odhadovat počty návštěvníků parku a upozorňuje například na přílišné shlukování osob v těsné blízkosti. Robot byl nasazen na zkoušku, která bude trvat celkem dva týdny, a pokud se osvědčí, bude v parku ponechán na stálo.

Místní úředníci, kteří zkoušku financují z veřejných peněz uvedli, že robot nesbírá žádné osobní údaje a návštěvníky nenahrává. Pokud se robot v praxi osvědčí, místní úřady plánují nasazení většího počtu těchto čtyřnohých autonomních hlídačů.

Stejný model robota od Boston Dynamics, který se vyznačuje pohyby, jenž se podobají živému psovi, nyní také testují na výstavišti Changi, které slouží jako karanténní středisko. Spot roznáší různé nezbytné věci jako například léky pro pacienty. Dále čtěte: Tento ruský robot s umělou inteligencí poletí do vesmíru. Umí také střílet.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu