|  TECHNIKA
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Věda a technika
NASA chce na Měsíci vybudovat základnu 

Trumpova vláda připravuje právní rámec pro těžbu surovin na Měsíci. Vše naznačuje, že se chystá obejít OSN

10. května 2020 09:25 / Wikipedia
 16   1
Americká vláda prezidenta Donalda Trumpa začala s přípravou smlouvy pro plánovanou těžbu nerostných surovin na Měsíci. Právní rámec pro tyto aktivity bude obsažen v mezinárodní dohodě Artemis, jejímž zprostředkovatelem je USA. Některé zdroje však naznačují, že Spojené státy se chtějí vyhnout schvalovacímu procesu OSN.

Spojené státy začaly s přípravou právního rámce, který jim umožní zahájit těžbu surovin na Měsíci. Nová smlouva má být součástí připravované mezinárodní dohody Artemis. Tato dohoda, jejímž zprostředkovatelem jsou Spojené státy, představuje další krok k získání spojenců pro vybudování lunární základny s přítomností astronautů.

USA, stejně jako další země s vesmírnými ambicemi, považují Měsíc za strategicky velice významný objekt. Měsíc je důležitý zejména v oblasti výzkumu pro budoucí mise na Mars a dále do vesmíru. 

Nová dohoda by měla umožnit kromě vzniku lunárních základen také bezpečnostní zóny, jejichž účelem by mělo být znemožnění zásahu konkurenčních skupin, které budou operovat v blízkosti základen.

Spojené státy by měly v nejbližších dnech podniknout kroky k zahájení jednání s potencionálními partnery jako je Kanada, Japonsko a některé státy Evropy. Rusko, které je významným partnerem NASA na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), mezi země, které chtějí Spojené státy oslovit, nepatří kvůli manévrům satelitů v blízkosti amerických družic.

Spojené státy jsou signatářem kosmické smlouvy z roku 1967, která upravuje základní právní rámec pro činnost států ve vesmíru. Podle amerických zdrojů považuje Washington zřízení takzvaných bezpečnostních zón za uplatnění jednoho z článků zmíněné smlouvy. V ní stojí, že Měsíc a jiná nebeská tělesa si jednotlivé státy nesmí přivlastnit například okupací či prohlášením suverenity.

Podle některých zdrojů se Američané chystají přímým jednáním s partnery vyhnout schvalovacímu procesu OSN, který je příliš zdlouhavý. NASA chce totiž v rámci programu Artemis vyslat astronauty na Měsíc do roku 2024. Dále čtěte: Obří radioteleskop objevil velice zvláštní asteroid. V minulém století těsně minul Zemi.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu