|  TECHNIKA
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Věda a technika
Nemoc COVID-19 lze vyléčit pomocí kombinace několika léků 

Vědci z Hongkongu zveřejnili unikátní léčebný postup, který výrazně urychlí léčbu lidí trpících COVID-19

11. května 2020 11:05 / Pixabay
 24   1
Hongkongští vědci popsali léčebný postup, který výrazně urychluje léčbu pacientů s onemocněním COVID-19, které způsobuje nový koronavirus. Podle jejich poznatků pacienti s mírnějším průběhem onemocnění dobře reagují na podání kombinace tří různých léků.

Podle studie hongkongských vědců lze léčbu koronaviru výrazně urychlit podáním kombinace tří léků. Vědci však upozorňují, že podání léků, mezi nimiž je i látka podávaná pacientům s AIDS, funguje pouze v případě, že má pacient mírnější formu onemocnění.

Studie je výsledkem práce výzkumných pracovníků z několika hongkongských nemocničních a univerzitních zařízení. V rámci provedených testů vykazovaly léky lopinavir-ritonavir, ribavirin a interferon beta-1b velice dobré výsledky a léčbu pacientů výrazně urychlily.

Jelikož vývoj funkční vakcíny je stále v nedohlednu a může trvat i několik let, mnoho zemí se snaží najít provizorní léčiva z řad léků, které již prošly složitým a zdlouhavým certifikačním procesem. Jedním z nejslibnějších léků proti koronaviru však zatím zůstává remdesivir vyvinutý v USA.

Léčebný postup je nyní v druhé fázi testů, jejichž cílem bylo popsat, zda léčba funguje. Testů se zúčastnilo celkem 127 dospělých pacientů s onemocněním COVID-19. Celkem 86 pacientů dostalo kombinaci zmíněných léků a zbytek lidí tvořilo srovnávací vzorek.

K podání léků došlo během prvního týdne od projevení symptomů. Krátce po podání těchto léků došlo k výraznému úbytku viru v tělech pacientů, kteří přestali virus také vylučovat. V porovnání s druhou srovnávací skupinou došlo k mnohem rychlejšímu uzdravení. V průměru byli pacienti, kterým byla podána kombinace léků, negativní na virus za sedm dní, ostatní pacienti v průměru za dvanáct dní. Dále čtěte: Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu