|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Nová kosmická loď Dragon přistála u ISS 

Nová kosmická loď Dragon společnosti SpaceX dopravila náklad k Mezinárodní vesmírné stanici

06. května 2019 22:24 / Internet
 0   0
Nová nákladní loď společnosti SpaceX v pondělí dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Loď Dragon zachytilo speciální rameno, které slouží k připojení kosmických kamionů k orbitálnímu komplexu. Na ISS Dragon přivezl množství zásob a vědeckých materiálů.

Nová kosmická loď Dragon společnosti SpaceX během pondělí dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Do orbitálního komplexu dopravila 2,5 tuny zásob paliva, stejně jako zařízení a materiály pro vědecké pokusy.

Astronauté na ISS loď připojili za pomoci speciálníhho ramene Canadarm 2. Ke stanici zůstane loď Dragon připojena až do konce května, a teprve poté se vrátí zpět na Zemi.

U Mezinárodní vesmírné stanice v současné době kotví šest lodí, včetně americké Cygnus a dvojice ruských lodí Progress a Sojuz. Nová loď Dragon odstartovala z mysu Canaveral s pomocí rakety Falcon 9.

Součástí nákladu, který Dragon na ISS dopravila, byly také důležité materiály pro vědecké účely, stejně jako provozní věci pro zajištění hladkého chodu stanice. Loď tak dopravila například speciální čipy, které se budou používat k simulaci lidských orgánů ve vesmíru.

Na palubě Dragonu je také zařízení Orbiting Carbon Observatory-3, které robotická paže umístí na vnější straně ISS, a které bude měřit zdroje a poklesy oxidu uhličitého v zemské atmosféře. Dalším novým experimentem je podle NASA Fotobioreaktor, který bude testovat pěstování mikrořas, jež mohou jednoho dne na vesmírné stanici sloužit jako potrava i jako zdroj kyslíku. Dálč čtěte: Během testu nové kosmické lodi Crew Dragon došlo k nečekané události.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu