|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Ostatní
Sušená rajčata si můžete velmi snadno připravit doma 

Úžasná pochoutka, kterou si doma vyrobíte za zlomek ceny, než kolik za ni zaplatíte v obchodě

26. července 2019 15:10 / Shutterstock
 0   0
Pokud se vám urodilo více rajčat a dochází vám fantazie jak s nimi naložit, můžete si vyrobit vlastní sušená rajčátka, která vám v mrazáku vydrží celý rok.

Sušená rajčata v oleji jsou oblíbenou středomořskou pochutinou. V českých supermarketech je sežene snadno, ale zaplatíte za ně dost peněz. Připravte si za zlomek ceny tuto dobrotu sami.

Jestliže máte zrovna nadbytek rajských jablíček a nevíte co s nimi, nejlepší způsob, jak je využít, bude je usušit. Pokud máte speciální sušičku, máte vyhráno, pokud ne, můžete je sušit za nízké teploty v troubě. Tento proces odstraní nadměrnou vlhkost a koncentruje jejich chuť. Rajčata jsou po této proceduře jemná a přitom vláčná.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg zralých rajčat
  • 8–10 stroužků česneku
  • 3-4 lžíce sušené bazalky
  • olivový olej
  • mořskou sůl

Postup

  • Na plech položte papír na pečení a rozložte na něj napříč rozříznutá rajčata. Každé rajče osolte a okořeňte sušenou bazalkou.
  • V troubě rozpálené na 180 ˚C sušte 30 minut, pak snižte teplotu na 140 ˚C a sušte dalších 30 minut. Nakonec snižte teplotu na 100 ˚C a sušte posledních 30 minut.
  • Usušená rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Do předem připravených sklenic poskládejte rajčata společně s na plátky nakrájeným česnekem. Zalijte olivovým olejem, aby byla rajčata ponořená, a máte hotovo. 

Široké využití

Sušená rajčata jsou oblíbenou ingrediencí hlavně v italské a středozemské kuchyni. Na rozdíl od čerstvých rajčat mají opravdu plnou intenzivní chuť. Můžete z nich třeba uvařit skvělou omáčku na těstoviny anebo se hodí k masu. Výborně také chutnají v salátech, rizotu, sendviči nebo třeba na pizze. 

Pomazánka se sušenými rajčaty, kozím sýrem a rozmarýnem

Suroviny

130 g másla, 130 g čerstvého kozího sýra, 10 ks sušených rajčat, 2 snítky rozmarýnu, podle chuti sůl a čerstvě mletý pepř.

Postup

Sušená rajčata zalijete horkou vodou a necháte asi 5 minut odpočinout. Potom vodu scedíte, rajčata osušíte a nakrájíte najemno. Máslo vyšleháte společně s kozím sýrem a přidáte nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn. Dochutíte jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Pomazánka si bude nejlépe rozumět s ryze italským pečivem, vyzkoušejte třeba ciabattu nebo focacciu. Skvěle dochutí také grilovanou cuketu nebo jakoukoliv jinou grilovanou či pečenou zeleninu. Proč byste si měli rajčata dopřávat každý den? Čtěte více,

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu