|  STYL
ne 24. listopadu, svátek má Emílie, zítra Kateřina
Zdraví
Zázračná čínská medicína roste i na českých stromech 

Jidášovo ucho: Účinky na lidské zdraví jsou opravdu výjimečné

19. července 2019 08:45 / Pixabay
 0   0
Jidášovo ucho se objevuje snad v každém čínském pokrmu. Podle pověsti své jméno dostala tato houba proto, že byla údajně poprvé nalezena na stromě, na kterém se oběsil Jidáš. Pravdou je, že Jidášovo ucho roste nejčastěji na mrtvých a porušených kmenech černého bezu, daří se mu ale i na buku, vrbě a dalších listnáčích.

Číňané na ni nedají dopustit. Přidávají ji do jídla, ale využívají ji také jako léčivo. Černá nebo také čínská houba, jak se jí říká, ale neroste jen v Asii. Běžně tuto houbu najdete i v českých lesích, a to pod právě názvem Jidášovo ucho. Jeho účinky na lidské zdraví jsou opravdu výjimečné.

Jaké jsou léčivé účinky?

  • Je skvělým prostředkem k léčbě hemoroidů.
  • Dokáže člověka zbavit bolesti břicha i žaludku.
  • Zabírá i na bolavé zuby.
  • Využívá se ke snížení krevního tlaku.
  • Čistí krev.
  • Je skvělou prevencí proti kornatění cév, trombóze i infarktu.
  • Pomáhá posílit imunitu.
  • Houba je výborná při rekonvalescenci po nemoci nebo jiné tělesné zátěži.

Jidášovo ucho v kosmetice

Jidášovo ucho je vyhledávané nejen pro svou chuť a léčivé účinky, ale je velmi populární i v kosmetickém průmyslu. Obsahuje totiž velké množství minerálních látek (hořčík, vápník, draslík, sodík, fosfor), které pomáhají zlepšit kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Z houby se vyrábějí i krémy proti vráskám.

Úprava Jidášova ucha

Čerstvé plodnice očistěte a 10 až 20 minut povařte ve vodě. Pak pokrájejte na menší kousky a přidejte do jídla. (běžně se používá vrchovatá hrst čerstvých plodnic na dvě porce jídla). Vodu, ve které jste houby vařili, však nevylévejte - obsahuje mnoho léčivých látek. Můžete ji po oslazení vypít jako čaj nebo přidat např. do polévky či omáčky. 

Jidášovo ucho můžete i usušit. Při jeho dávkování však dávejte pozor na množství. Varem totiž několikanásobně nabyde na objemu. Houby namočte do vody alespoň hodinu až dvě před úpravou vlastního jídla, poté je 20 minut povařte a nakrájejte na menší kousky. Slitou vodu může opět použít jako léčivý čaj nebo přidat do polévky či omáčky. (Dále čtěte: Chystáte se do lesa na houby? Těmto třem zabijákům se vyhněte obloukem).

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu