|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Zdraví
Diabetikům může v boji s jejich nemocí pomoci příroda 

Zatočte s cukrovkou: Potraviny, které by měli diabetici zařadit do svého jídelníčku

26. června 2019 10:03 / Shutterstock
 0   0
Diabetes mellitus neboli cukrovka patří bohužel k jedné z nejrozšířenějších nemocí. Základním prvkem pro její úspěšné zvládání je strava. Jaké potraviny by měli cukrovkáři zařadit do svého jídelníčku? 

Cukrovkáři to nemají lehké, musejí ve svém jídelníčku omezit celou řadu potravin a pečlivě si hlídat, co, jaké množství a kdy jíst. Existují ale potraviny, které by měl naopak každý diabetik doslova vyhledávat. Právě ony totiž při cukrovce ohromně pomáhají. Které to jsou?

Aloe Vera

Výtažky z aloe vera se v přírodní medicíně používají již tisíce let, protože mají léčivé, hojivé a zklidňující účinky. Výzkum navíc prokázal, že výtažek z rostliny přispívá ke snižování hladiny glukózy v krvi (takzvané glykémie), a proto je vhodný jako doplněk při léčbě cukrovky. Aloe vera současně přispívá ke snížení hladiny lipidů (tuků) v krvi, což může rovněž nepřímo pomoci pacientům s cukrovkou, protože u některých pacientů trpících diabetem 2. typu je hladina lipidů v krvi zvýšená. Aloe vera se také uplatňuje při léčbě otoků a současně urychluje hojení ran.

Borůvky

Sbírají se zpravidla v první polovině července. Konzumace borůvek je velmi prospěšná. Plody obsahují hodně karotenu, chrání imunitní systém a buňky před volnými radikály, čistí krev a podle anglických vědců dokonce mají pozitivní účinek i v souvislosti s rakovinou prostaty. Ani diabetici by se ale borůvkám neměli vyhýbat - snižují totiž hladinu cukru v krvi, stejně tak jako čaj z borůvkového listí.

Bobkový list

Lidé, kteří trpí diabetem druhého typu, mají problém s metabolismem glukózy a se správným fungováním inzulinu. Klinické studie z poslední doby ukazují, že bobkový list významně zlepšuje fungování inzulinu u diabetiků. Bobkový list přispívá nejen k regulaci hladiny glukózy, ale současně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, čímž zlepšuje fungování srdce a jater (orgán, odpovědný za štěpení glukózy). Výsledky klinické studie prokázaly, že užívání 1 - 2 gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň 1 měsíce vedlo ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21 - 26 %. Současně došlo ke snížení LDL cholesterolu (takzvaný zlý cholesterol) v krvi o 32 - 40 % a o navýšení hladiny HDL cholesterolu v krvi (hodný cholesterol) o 21 %.

Cibule

Cibule obsahuje životně důležité látky, díky kterým také snižuje hladinu cukru v krvi, a to dokonce i když je vařená. Cibule se může jíst syrová, ale i vařená, dá se z ní uvařit cibulová polévka, používá se jako příloha. Odborníci doporučují sníst asi 60 g cibule denně. Pokud někdo dává přednost cibuli syrové, je důležité, aby cibule byla čerstvá, protože 24 hodin potom, co se rozkrojí, se stává toxickou. Pokud tedy cibuli zkonzumujete hned poté, co ji oloupete a rozkrojíte, budete mít jistotu, že byla v pořádku.

Zázvor

Zázvor pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi, podporuje sekreci inzulínu a působí také jako ochrana před šedým zákalem, což je častá komplikace u pacientů s diabetem. Zázvor je kořenová zelenina, která se v asijské kuchyni a medicíně používá tisíce let. Má pozitivní vliv na kontrolu glykémie u pacientů s diabetem 2. typu. Díky vysokému obsahu látky gingerol (hlavní účinná látka zázvoru), podporuje zázvor vstup glukózy do svalových buněk bez spotřeby inzulínu, a tím pomáhá snižovat vysokou hladinu glukózy v krvi u diabetiků. K zázvoru a jeho vlivu na cukrovku je také důležité poznamenat, že samotný zázvor patří mezi potraviny s velmi nízkým glykemickým indexem. To znamená, že nevytváří v těle rychlý nárůst hladiny glukózy, tak jako potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Fazole

Fazole jsou obecně zdraví prospěšnou potravinou a klinické studie prokázaly, že mají i pozitivní vliv na cukrovku. Pacienti, kteří konzumovali 1 šálek fazolí denně po dobu 3 měsíců, měli nižší tlak a nižší hladinu glukózy v krvi než pacienti, kteří fazole nejedli. Navíc fazole díky obsahu vlákniny pozitivně působí na zdraví střevní sliznice a snižují krevní tlak.

Zelí

Kysané i čerstvé zelí na cukrovku působí prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahuje totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšení míře. Jedná se zejména o vitamíny K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamín B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru a jde tak opět o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou konzumovat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Skořice

Skořice podle klinických studií přispívá ke snížení hladiny glukózy v krvi. Ukázalo se, že pacienti, kteří užívali po dobu 90 dní 2x denně 500 mg kapsli skořice, měli lepší hodnoty hemoglobinu A1C v krvi.

Černý bez

Staré přísloví praví, že bez černý je lékem proti devíti nemocem. Léčebné účinky bezu jsou známé spoustu let a nedají se zpochybnit. Jeho plody obsahují rostlinný inzulín, který je diabetikům doporučován. Připravte si z černého bezu čaj nebo jeho plod zavařte. Ale pozor! Bezinky konzumujte vždy tepelně upravené nebo usušené, protože čerstvé plody bezu mají projímavé účinky. Jak se vyhnout problémům se zrakem pomocí přírody? Psali jsme zde.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu