|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Ostatní
Bylinek se rozhodně nemusíte bát 

Hledáte osvěžení do parných dnů? Vyrobte si senzační domácí limonády

13. června 2019 08:58 / Shutterstock
 0   0
Čím se nejlépe osvěžit v parných letních dnech? Jednoznačně domácími limonádami. Na jejich výrobě není nic složitého, jsou v porovnání s kupovanými levnější, zdravější, čerstvější a potěšíte s nimi nejen svoje chuťové pohárky, ale zazáříte s nimi i před návštěvou.

Přes léto je nutné dodržovat pitný režim. Ale co pořád pít, když voda nám nechutná? Co si zakouzlit s ovoce a bylinkami. Zkuste si udělat domácí limonády a fantazii meze neklaďte.

Okurková

Na okurkovou limonádu budete potřebovat jednu salátovou okurku, litr vody, dvě limetky, okurkový nebo jiný sirup a tonic. Tři čtvrtiny okurky oloupejte a rozmixujte. Zbytek nakrájejte na plátky a nechte na ozdobu. Jednu limetu vymačkejte a druhou nakrájejte rovněž na plátky. Ve skleněné nádobě smíchejte vodu, velkého panáka okurkového nebo jiného sirupu a 200 ml tonicu. Zamíchejte. Přidejte rozmixovanou okurku a limetkovou šťávu, dobře promíchejte. Před servírováním ještě nasypte do nádoby led a plátky okurek a limetek.

Zázvorová

Tento štiplavý kořen využijete nejen v zimě, kdy vás trápí bolest v krku, ale hodit se vám bude i v létě. Studená zázvorová limonáda patří mezi nejoblíbenější a nejvíce osvěžující letní nápoje. Stačit vám bude půl litru vody, minerálka, tři lžíce třtinového cukru, 50 g zázvoru a šťáva z jednoho citronu. Zázvor oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zalijte vařící vodou. Nechte louhovat zhruba čtvrt hodiny. Jakmile výluh vychladne, dolijte minerální vodou s bublinkami, přisypte led a ozdobte plátky citronu a zázvoru.

Malinová

Tuto limonádu můžete udělat kdykoliv, její příprava je jednoduchá a zabere jen pár minut. Stačí do každé sklenice nasypat zhruba dva centimetry malin (klidně můžou být mražené) a pořádně je rozmačkat třeba vařečkou, zakápnout šťávou z půlky limetky, osladit javorovým nebo jiným sirupem, popřípadě třtinovým cukrem a zalít vodou s bublinkami. Výjimečnou chuť limonádě dodá v prstech promnutá mateřídouška. Pokud ji nemáte na zahrádce, můžete ji zakoupit v sušené podobě. Na závěr přidejte drcený led a dokonalý nápoj je na světě.

Limetka a máta

Tyto dvě chutě jdou k sobě naprosto senzačně. Do nádoby, ve které budete limonádu podávat (měla by být zhruba litrová), nalijte na dno trochu horké vody – zhruba 200 ml. Nasypte do ní dvě lžíce cukru dark muscovado (nebo třtinového cukru) a rozmíchejte. Přihoďte několik snítek máty, čím více, tím lépe a lžící nebo vařečkou narušte strukturu listů. Přidejte šťávu z citronu a limetky. Zalijte studenou vodou, nasypte led a užívejte si chuť této božské kombinace.

Citronáda

Úplně obyčejná, ale šíleně osvěžující. Někdo ji připravuje z celých citronů, ale vynikající je i z kůry z bio citronů! Odměřte si litr vody a přiveďte jej k varu. Do hrnce pak přisypte hrst hřebíčků, dvě lžíce cukru, kapku vanilkové esence a nastrouhanou kůru ze dvou bio citronů. Vařte čtvrt hodiny a poté nechte vychladnout. Podávat můžete buď jen tak, nebo s ledem. Limonádu můžete dle chuti naředit sodovkou.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu