Skutečná pravda o škodlivosti soli na lidský organismus
Odborníci se shodují na jednom. Nadměrné solení není zdravé, proto je vhodné omezit ho na minimum nebo úplně. Sůl je totiž nebezpečná pro náš srdeční systém a škodí i mozku. Přispívá k vysokému krevnímu tlaku ... Nebo snad ne?
Podle specialistů na zdravé srdce však mnozí zapomínají na jednu věc. Solení je samo o sobě potřebné. Pokud naopak budete jídlo málo solit, hrozí, že přiberete na váze. Nejen nadměrné používání, ale i nedostatečné množství soli je pro lidský organismus škodlivé. Pokud máme totiž nedostatek soli, máme větší chuť na cukr. Tělo začne v tu chvíli uvolňovat více inzulínu, který zadržuje tuk. Hrozí riziko nárůstu hmotnosti a rovněž rozvoje diabetu typu II.
Jednoduše, sůl nepodceňovat. Potřebujeme ji k tomu, abychom přežili. Je nebezpečné tvrdit, abychom příliš nesolili. Mnozí sůl vyloučí úplně z jídelníčku nebo omezí na minimum, což není pro organismus dobré.
Jak na naše tělo působí sůl?
Ať se to někomu líbí nebo ne, sůl naše tělo potřebuje.
- Díky soli je lepší i absorpce vitamínů.
- Sůl zvyšuje schopnost soustředit se a chrání ledviny.
- Naše buňky ji prostě potřebují (kuchyňská sůl se skládá z chloridu a sodíku) pro tzv. funkci membrán – transport látek do buněk a naopak ven.
Zkrátka sůl potřebujeme, abychom přežili, zatímco jsme dosud poslouchali pouze to, abychom přijímali pouze malé množství. O soli jako o prostředku zvedajícím krevní tlak se mluvilo dlouhá léta. Ale i to je jen velký mýtus. Důkazem jsou např. Korejci, kteří mají jednu z nejvyšších spotřeb soli na světě a přitom je to národ s nejzdravější oběhovou soustavou a nejmenším počtem chorob srdce a cév.
Podle některých odborníků je čas, aby se skoncovalo se solí jako naším nepřítelem. Pokud tedy chceme být zdraví a chceme, aby náš organismus fungoval bez problémů. Slyšeli jste někdy o černé soli? Více jsme psali zde.