|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Zdraví
Hořké potraviny jsou zdravé a ještě se po nich hubne 

Vyhýbáte se hořkým potravinám? Děláte obrovskou chybu

14. června 2019 09:08 / Shutterstock
 0   0
Hořké potraviny pomalu a jistě mizejí z našich stolů a podle odborníků je to velká škoda. Právě nahořklé ovoce a zelenina mají totiž pozitivní vliv na lidské zdraví. Tuto pravdu věděli už čínští lékaři v dávných dobách. Hořkost podle nich významně ovlivňuje nejen tělo, ale i psychiku člověka.

Dnešní grapefruit už zdaleka není tak hořký jako kdysi. Je to díky křížení mezi druhy a moderním metodám přeměny potravin. Cíl je jasný - pokud má ovoce či zelenina sladší chuť, lidé takových potravin sní více. A větší spotřeba souvisí s vyšším ziskem.

Hořkost léčí 

Mnohé přirozené látky s hořkou a trpkou chutí vyrábějí rostliny pro svou ochranu, aby odradily bakterie a hmyz. Ve vysokých dávkách mohou být tyto látky nebezpečné, ale v malém množství jsou zdraví prospěšné.

Například hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti nádorovému bujení. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a také čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím. Pokud pro sebe lidé chtějí něco dobrého udělat, měli by se naučit více tolerovat hořkou chuť. 

Trpkost v čínské medicíně

Na důležitost hořkých potravin ale neupozorňují jen současní vědci. Už staří Číňané nedali na hořkost dopustit. Hořká chuť podle nich vysušuje, zpevňuje, odvádí vlhko a ochlazuje. Díky těmto schopnostem snižuje horečku, vysoký krevní tlak, agresivitu, odstraňuje otoky i zácpu. Hořká chuť nás podle tradiční čínské medicíny může zbavit nepříjemných vyrážek, úporné candidy (druh kvasinky) i toxických látek.

Nejlepším hořkým přírodním léčivým prostředkem jsou podle tradiční čínské medicíny lotosová semínka. Připravuje se z nich léčivý čaj, do kterého lze přidat i bambusové listy nebo čerstvý kořen lékořice. Pokud se cítíte unaveně, můžete být přesyceni kyselými potravinami.

A pozor, hořké potraviny působí pozitivně i na hubnutí. Podporují totiž odbourávání tuků, zrychlují metabolismus a vyvolávají pocit sytosti. Kromě toho se hořké potraviny vyznačují nižším množstvím kalorií. 

Které potraviny řadíme mezi hořké?

  • Potravin, které jsou zdrojem hořké chuti, je na výběr opravdu mnoho. Jde například o mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, jehněčí maso nebo kozí sýr.
  • Co se týká ovoce a zeleniny, ideální je v tomto směru například grapefruit, artyčoky, čekankové puky, hlávkový a římský salát, kerblík, brokolice, zelí či kapusta.
  • Z hořkého koření pak můžete sáhnout po majoránce, rozmarýnu, zázvoru, tymiánu, kurkumě nebo oreganu.
  • Hořkou chuť ale nabízejí i nejrůznější byliny, například pelyněk, kořen pampelišky, řeřicha, jalovec, citrónová tráva nebo chmel.
Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu