Proč pít rajčatovou šťávu každý den
Rajčatová šťáva je totiž plná vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Mimo jiné také pozitivně ovlivňuje trávení či kvalitu pokožky.
Co rajčata obsahují?
- Jsou plná vitaminů a šťáva z nich velmi pozitivně ovlivňuje zdraví člověka.
- Jsou zdrojem sacharidů, bílkovin i tuků.
- Obsahují celou řadu minerálních látek i stopových prvků.
- Doplní tělu vápník, draslík, zinek, hořčík, železo, fosfor, chrom i mangan.
Stejně bohatá je rajčatová šťáva i na vitamíny. Obsahuje vitaminy A, C, E i K. Je zdrojem kyseliny listové či pantothenové, dalších vitamínů skupiny B, cholinu, luteinu a antioxidantů. Rajčatová šťáva je skvělá na osvěžení, ale klidně vám nahradí i svačinu. Díky obsahu všech živin ji můžeme v podstatě považovat za plnohodnotné jídlo.
Jak rajčatová šťáva ovlivňuje naše tělo?
- Rajčatový džus díky svému složení působí antisepticky i detoxikačně a podporuje obranyschopnost organismu. J
- eho pravidelnou konzumací pomůžete tělu zabojovat proti volným radikálům a chránit buňky.
- Rajčatová šťáva pomáhá potlačovat záněty, které jsou spojeny s celou řadou chronických onemocnění.
- Má pozitivní vliv na trávení a pravidelnou stolici a čistí celý trávicí trakt.
- Šťáva z rajčat má mírné močopudné účinky, což napomáhá odstraňování toxinů, přebytečné vody a soli z těla.
- Stimuluje pročišťování vylučovacích orgánů a snižuje výskyt infekcí močových cest.
- Lykopen obsažený v rajčatech podporuje i zdraví prostaty.
- Denní dávka rajčatového džusu může představovat účinnou prevenci rakoviny prostaty.
- Pít byste ji měli, i pokud vás trápí vysoký cholesterol.
- Má také blahodárný vliv na kvalitu pokožky, vlasů i nehtů. Více jsme psali zde.
Není pochyb o tom, že rajčatová šťáva je pro naše zdraví velmi prospěšná, ale má to jeden háček. Kupované šťávy obsahují častokrát hodně cukru a dalších zbytečných látek. Nejzdravější rajčatový džus je jednoznačně ten, který si připravíte doma z rajčat z vlastní zahrádky.
Příprava rajčatové šťávy
Příprava není vůbec náročná. Stačí vám na ni rajčata a trochu cukru, soli a kyseliny citronové na dochucení. Půl kila rajčat pořádně omyjte, nakrájejte na menší kostky a vhoďte do hrnce. Přidejte malou lžičku cukru a soli a malé množství kyseliny citrónové. Rajčata duste, dokud se zcela nerozvaří. Směs pořádně míchejte, aby se nepřipálila. Po vaření rozmixujte rajčata v mixéru na hladkou konzistenci a můžete podávat, případně sterilizovat v zavařovacích sklenicích a uschovat.
Rajčatová šťáva je nejen zdravá pochoutka, ale může se stát skvělým pomocníkem při hubnutí, neboť zrychluje metabolismus. Ostatně taková Bloody Mary, jejíž základ tvoří právě rajčatová šťáva, také není k zahození.