Chyby, které většina lidí dělá při vaření rýže a ohrožuje tak své zdraví
Připravujete rýži na pánvi nebo v hrnci a čekáte na vstřebání či odpařování přebytečné vody? Děláte chybu. Nedávné pokusy ukazují, že tento způsob přípravy nevylučuje možnost otravy arsenem, který se v rýži vyskytuje, v důsledku kontaminace vody, v níž se rýže pěstuje.
Jedovatý arzén vědci spojují s onemocněními srdce, cukrovkou a rakovinou. Existují rovněž důkazy, že negativně ovlivňuje vývoj dětí. Ačkoli se již dlouho předpokládá, že arzen se ve vařené rýži neobjevuje, poslední poznatky dokazují opak.
Jak správně vařit rýži?
Andy Meharg, profesor biologie na Queens University Belfast, testoval tři způsoby přípravy rýže ve vztahu k obsahu arsenu. V prvním pokusu použil dva díly vody k jednomu dílu rýže a nechal vodu odpařovat, jako při běžném vaření. Arzen zůstal v rýži. Když vařil rýži v poměru 5:1 (5 dílů vody k jednomu dílu rýže), hladina arsenu klesla o polovinu. Když jsme u té přípravy potravin, víte, jak správně oplachovat ovoce a zeleninu?
Nejúčinnější však byla třetí metoda, při které byla rýže ponořena ve vodě přes noc a vyplachována, dokud nebyla voda čirá. Teprve po důkladném vypláchnutí začal rýži vařit a při tomto postupu dokázal snížit obsah arzénu až 80 procent.
Rýže totiž obsahuje 10 až 20krát více arzenu než ostatní obiloviny. Zdravotní riziko se týká především častých spotřebitelů rýže. V praxi to znamená, že lidé, kteří konzumují několik porcí rýže týdně, jsou vystaveni relativně vysokému riziku intoxikace, které je však možné snížit uvedeným postupem při její přípravě.