|  STYL
st 9. října, svátek má Štefan α Sára, zítra Marina
Zdraví
Víte, jak správně používat med? 

Jak si správně připravit čaj s medem? Většina lidí dělá stejnou chybu

23. dubna 2018 09:52 / Shutterstock
 17   2
Už babičky říkávaly, že vše, co pochází z přírody, je zdravé. A měly jako ve většině případů pravdu. Ale jak je to vlastně s medem? Odpověď je jednoduchá. Med je něco jako zlatý poklad, který je dostupný všem.

Velmi často padají otázky, zda je med skutečně zdravý, když je tak sladký. Odpověď je zcela jasná. Včelí med je opravdu zdravý. Je však velmi důležité nenechat se oklamat a pořídit si ten správný. Pokud nemáte svého vlastního dodavatele, který vám med dodá přímo do ruky, dbejte na to, co je napsáno na výrobní etiketě. Víte, že med patří k nejčastěji falšovaným potravinám?

Med léčí

Med má své nezaměnitelné místo v tradičním léčitelství. Velmi často se uplatňuje při nemocech horních cest dýchacích, kašli či bolestech v krku. V takových případech se jím sladily různé čajové průduškové směsi, společně s máslem se rozpouštěl v horkém mléce a proti kašli se podávala směs medu a cibule.

Co med obsahuje?

  • dextriny
  • oligosacharidy, což jsou cukry, skládající se z více než dvou až deseti jednoduchých cukrů
  • bílkoviny, kterých je v medu 0,1 - 0,5 %
  • enzymy
  • vitaminy A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
  • včelí mateří kašičku
  • volné organické kyseliny
  • aminokyseliny

Kromě toho je med právem považován za přírodní antibiotikum. Med je i cennou potravinou ve výživě dětí. Ideálně se v něm doplňují vlastnosti léčebného a výživného charakteru. Med, hlavně tmavý, svým obsahem železa a mědi zvyšuje obsah krevního barviva (hemoglobinu) a podporuje tvorbu krve. 

Jak správně připravit čaj s medem?

Snad každý už někdy v životě slyšel, že čaj s medem pomáhá léčit při nachlazení a je pomocníkem při posilování obranyschopnosti. Ale používáte med správně?

Když přijdete domů a rychle si vaříte čaj na zahřátí, je ideální si do něj dát pár lžiček medu. Ale pozor! Tady se mnoho lidí dopouští chyby. Med by se nikdy neměl dávat do zcela horkého čaje, protože ta sníží jeho zdraví prospěšné účinky.

A jak je to správně? Nalijeme-li horkou vodu do hrnku, teplota rychle klesne asi na 80 stupňů Celsia, během 10 minut už můžeme čaj usrkávat. V tu chvíli má asi 60 stupňů Celsia. Teď je ideální doba, kdy do čaje přidat med. Prospěšné účinky medu se totiž snižují, když se vystaví po delší dobu teplotě 80 a více stupňů Celsia. Podobně to platí i s citronem. Návod na medový nápoj k dokonalému uvolnění těla přinášíme zde.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu