|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Zdraví
Neberme nízké hodnoty pH na lehkou váhu. Překyselení je pro náš organismus velmi nebezpečné 

Následky překyselení organismu mohou být katastrofální! Jak se mu bránit?

15. září 2017 13:56 / Shutterstock
 144   23
Překyselení je pro náš organismus velmi nebezpečné. Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, má poruchy spánku, neurčité bolesti svalů, hlavy a zad. Trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo naopak průjmy.

Rovnováha našeho organismu je proto velmi důležitá. I mnoho odborníků začíná uznávat, že příčinou mnoha potíží je právě překyselení organismu.

Co způsobuje překyselení organismu

  • sedavý způsob života
  • stres
  • nevhodná skladba stravy
  • špatná voda
  • špatné (mělké) dýchání
  • znečištěné prostředí
  • nedostatek spánku

Jak překyselení rozpoznat

Že není všechno v pořádku, vám dokáže vaše tělo dát najevo velmi úporně.

  • dlouhodobá únava, přetažení, snížená výkonnost a pocit vyčerpanosti
  • bolesti hlavy, zad, svalů
  • časté pálení žáhy, zažívací potíže, špatné trávení
  • ekzémy, zhoršené hojení ran, parodontóza
  • častý pocit chladu v těle, studené končetiny
  • podrážděnost, patrná změna hmotnosti
  • snížená imunita
  • časté špatně identifikovatelné bolesti

To všechno mohou být příznaky, při kterých nám organizmus sděluje, že rovnováha našeho organismu je narušená. Jedinou správnou cestou k uzdravení je důkladné odkyselení. Zkuste zařadit do svého jídelníčku následující potraviny:

Zelí

Nejlepší potraviny proti překyselení jsou ty zelené. Vynikající je zelí, které má navíc protirakovinové účinky a obsahuje hodně vitamínu C. Pomáhá udržovat správné fungování štítné žlázy a zdravou střevní mikroflóru.

Chřest a brokolice

Jedná se o další zástupce zelené zeleniny a opět silně zásadotvorné potraviny. Chřest má pH 8,5 a podobně je na tom brokolice. Navíc jsou plné vitamínů, antioxidantů a vlákniny.

Česnek

O česneku je známo, že může pomoci s více zdravotními problémy a kyselé prostředí těla není výjimkou.

Citron a limetka

Ačkoli se to může zdát divné, limetka a citron jsou silně zásadité. Jejich velmi kyselá chuť nemá nic společného s tím, jak působí uvnitř těla. Kromě těchto dvou plodů jsou pro odkyselení organismu vynikající prakticky všechny známé citrusové plody.

Červený meloun

Meloun má pH 9,0, což znamená, že je skvělý bojovník proti kyselému prostředí. Naopek třeba s banány musíte být opatrní. Jezte je, dokud nejsou úplně zralé, jinak budou mít přesně opačný účinek a zvýší kyselost vašeho žaludku.

Mandle, ořechy, semena

Vynikající zásadotvorné potraviny jsou i mandle, lískové ořechy, kaštany, dýňová semena, slunečnicová semínka, sezamová semínka, lněná semena, kmín a různá vyklíčená semena.

Z pohledu chemie je neutrální hodnota pH 7, hodnoty pod ní jsou kyselé, hodnoty nad ní zásadité. Vnitřní prostředí našeho těla má mít mírně zásaditý charakter. Hodnota pH lidské krve leží v zásadité oblasti mezi pH 7,36 až 7,44. O překyselení pak mluvíme tehdy, když hodnota pH krve klesne pod 7,36.

Neberme nízké hodnoty pH na lehkou váhu. Následky dlouhodobého překyselení organizmu mohou být mnohdy katastrofální.

Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu