|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Zdraví
Sluneční svit po dlouhé zimě mnoho lidí bezpochyby uvítá 

Léto konečně přichází, sluneční paprsky ovšem snadno poškodí pokožku zejména u dětí

24. června 2024 15:34 / Pixabay
 0   0
Bronzová pokožka neodmyslitelně patří k létu. Kromě toho nám může pobyt na slunci pomoci doplnit hladinu důležitého vitamínu D v těle, nebo dokonce zmírnit projevy lupénky či ekzému. S pobytem na slunci bychom to ale neměli přehánět.

Na pozoru by měli být hlavně senioři a rodiče malých dětí. Dlouhý pobyt na slunci totiž může přivodit nepříjemné komplikace, jako jsou spáleniny nebo úžeh. Dětem také hrozí podle webu Canadian Medical poškození pokožky, což může zvýšit riziko rakoviny kůže v dospělosti. Ta je každoročně nově diagnostikována 30 000 pacientům.

Sluneční svit po dlouhé zimě mnoho lidí bezpochyby uvítá. Slunce působí pozitivně na naši duševní pohodu, a především na tvorbu vitaminu D. Ten je pro náš organismus klíčový a po období zimy ho můžeme mít nedostatek.

„Vitamín D podporuje vstřebávání vápníku, posiluje svaly i náš imunitní systém, a funguje i jako prevence některých chronických onemocnění, jako je například osteoporóza. Jelikož působí na stovky genů v našem těle, je důležité udržovat jeho zdravou hladinu a pravidelně se jím zásobovat díky pobytu na slunci či prostřednictvím doplňků stravy,“ říká MUDr. Adam Mikulčák, praktický lékař pro dospělé a hlavní lékař EUC Kliniky Ostrava. Hladinu vitamínu D si pacienti mohou nechat spolehlivě zkontrolovat pomocí laboratorního testu – například v rámci balíčku Vitamín D od EUC Laboratoří.

Pobyt na slunci bez rizika

Nic se nemá přehánět. A v případě pobytu na slunci to platí dvojnásob. Příliš dlouhý pobyt na sluníčku si může rychle vyžádat bolestivou daň – třeba v podobě spálenin. V případě, kdy se jedná o lehčí formu, pozorujeme zarudnutí pokožky, postižené místo nás slabě bolí nebo pálí. Velký problém však nastává ve chvíli, kdy se z pláže či výletu vrátíme s puchýřky v místě spálení.

V takových případech je vhodné urychleně vyhledat lékaře. „Mnoho pacientů má tendenci puchýřky na kůži po pobytu na slunci propichovat. To je ale velmi nebezpečné. Do rány se může dostat infekce, čímž se celý proces hojení výrazně zkomplikuje. Pokud má pacient puchýřky pokrytou větší část těla, je namístě navštívit lékaře, který se o spáleninu dokáže odborně postarat. Pacient by měl následně docházet k lékaři i na převazy, při kterých může odborník zkontrolovat, jak se rána hojí, a případně předepsat další medikamenty,” radí dermatoveneroložka MUDr. Helena Michalíková z Canadian Medical.

Obzvlášť obezřetní by při pobytu na slunci měli být senioři. Sluneční záření totiž pro lidské tělo představuje fyzickou zátěž. Mix světla, horka a v létě i častého bezvětří, je pro seniory mnohdy velmi nebezpečnou kombinací.

„Senioři hůře snášejí pobyt ve vyšších teplotách, navíc se méně potí a mají snížený pocit žízně. Může u nich tak mnohem rychleji dojít k dehydrataci. Starší osoby jsou také náchylnější k úpalům. Je tedy nutné, aby vždy měli po ruce pokrývku hlavy a dostatek tekutin. Delší pobyt na slunci je vhodné prokládat krátkými pauzami a odpočinkem ve stínu,“ vysvětluje MUDr. Mikulčák.

Zdroj: Canadian Medical, EUC

Marek Pokorný | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu