|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Komerční sdělení
Jak zlepšit svůj spánek? 

Kvalitní spánek je důležitější, než si myslíte: 5 tipů pro jeho zlepšení

09. prosince 2023 20:46 / pexels/pixabay.com
 0   0
Nejde jen o to, jak dlouhou dobu v posteli strávíte. Pokud se vám ani po osmi hodinách spánku nechce z postele a už po obědě na vás padá únava, zřejmě máte problém s kvalitou spánku. Naštěstí existuje řešení, jak ji podpořit – správná spánková hygiena. Jak by podle odborníků měla vypadat?

Vyhněte se před spaním modrému světlu

Alespoň dvě hodiny před ulehnutím do postele byste se neměli dívat do obrazovek, které vyzařují modré světlo. Ve večerních hodinách blokuje tvorbu spánkového hormonu melatoninu a narušuje přirozený cirkadiánní rytmus lidského těla. Mozek si tedy myslí, že je stále den, a vám se proto nedaří usnout. 

Nepijte večer alkohol ani kofeinové nápoje

Káva má spoustu pozitivních účinků, především dodává energii a zlepšuje soustředění. Pít byste ji ale měli maximálně do odpoledních hodin, nejčastěji se doporučuje do 16:00 nebo 17:00 – záleží, v kolik hodin chodíte do postele. Při konzumaci méně než 6 hodin před spánkem totiž brání uvolnění a zklidnění organismu, a dokonce zhoršuje kvalitu spánku.

Dopřejte si odpočinek ve vaně nebo s knihou

Relaxovat můžete různě. V zimě je ideální teplá koupel se svíčkami, v létě se nabízí procházka nebo odpočinek na terase. A kdykoliv během roku si můžete večer zpříjemnit také oblíbenou knihou, hudbou nebo například podcastem.

Pokud jde o pomoc z přírody, osvědčily se esenciální oleje z levandule nebo gerania, které jsou vhodné do koupele i do aroma difuzéru. Další možností je látka kratom, která pomáhá tělu s uvolněním a relaxací. 

Je ale potřeba vybrat správný typ, který má skutečně lehké sedativní účinky. Nejlépe tuto podmínku splňuje červený a žlutý kratom. Naopak zelený nebo bílý spíše povzbuzuje, zejména při nižších dávkách.

Nastavte si pravidelný spánkový režim

Ideální je chodit spát a vstávat stále ve stejnou dobu. Tělo si na to zvykne a brzy se začne v danou hodinu budit zcela přirozeně. Příjemná rána vám tedy nenaruší zvonění budíku, přesto všechno stihnete a ještě se budete cítit odpočatí.

Větrejte a mějte v ložnici klid a tmu

Rozhodující je i příjemný vzduch, ticho a klidná atmosféra v ložnici. Večer před spaním tedy nezapomeňte dostatečně vyvětrat a dbejte na to, aby vám nevadil hluk nebo světlo z ulice. Někdy stačí obyčejné žaluzie, jindy budou lepší závěsy nebo venkovní rolety. A vyzkoušet můžete i uspořádání podle zásad Feng-šuej. Na cesty pak doporučujeme brát s sebou masku na spaní a pohodlný polštářek. 

Pořiďte si kvalitní matraci i ložní prádlo

Kvalitní postel je důležitá, ale největší pozornost byste měli věnovat matraci. Určitě se vyplatí investice do dražší varianty z paměťové pěny, ale poslouží i klasická pěnová nebo pružinová matrace. Vždy ale dbejte na správnou velikost, optimální tvrdost a prodyšnost. 

Povlečení a prostěradla pak doporučujeme vybírat z přírodních materiálů, především bavlny, lnu nebo hedvábí – záleží na ročním období. Takové materiály jsou prodyšnější a příjemnější při kontaktu s pokožkou, a tak vaši večerní relaxaci ještě podpoří.

Lucie Wirthová | Magazín PLUS+
Témata: kratom, stres, léčba
Zavřít reklamu