|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Externí článek
Nejdůležitějším parametrem přenosného klimatizátoru je jeho chladící výkon 

Přenosná klimatizace do domu. Co je dobré vědět před nákupem?

04. srpna 2023 17:30 / vzduchexpert.cz
 0   0
Klimatizátory přenosné jsou účinným způsobem, jak bojovat s horkem. Jejich výhodou je mobilita, snadná instalace a atraktivní cena. Navzdory vysoké hlučnosti a nutnosti připojení výfukového potrubí doporučujeme mobilní klimatizaci do bytu, kanceláře nebo obchodního prostoru. Zjistěte, na co si dát pozor při výběru přenosného klimatizátoru pro sebe!

Výběr vhodného přenosného klimatizátoru - klíčová kritéria výběru

Nejdůležitějším parametrem přenosného klimatizátoru je jeho chladící výkon. Také proudění vzduchu, spotřeba elektrické energie a hlučnost jsou důležité. Zde je, co o nich stojí za vědět:

Chladící výkon

Chladící výkon přenosných klimatizátorů se pohybuje od 0,9 kW do 4 kW. Doporučujeme vybrat modely s vyšším výkonem, protože jsou účinnější. Chladící výkon by měl být přizpůsoben velikosti místnosti. Na každých 10 m² by mělo připadat 1 kW chladicího výkonu.

Proudění vzduchu

Proudění vzduchu je parametr, který určuje, kolik vzduchu klimatizátor dokáže ochladit za hodinu. Čím větší proudění vzduchu, tím rychleji klimatizátor ochladí místnost. Doporučujeme modely, jejichž proudění vzduchu je rovno nebo větší než 300 m³/h. Nejúčinnější klimatizátory dokáží ochladit až 450 m³ za hodinu.

Energetická účinnost

Při nákupu klimatizátoru věnujte pozornost jeho energetické třídě. Doporučujeme zařízení patřící do tříd A, A+ nebo A++. Spotřeba proudu je ovlivněna také hodnotou EER, což je energetická účinnost. Dobrý klimatizátor by měl mít hodnotu EER 2,6 nebo vyšší.

Hlučnost

Každý přenosný klimatizátor je hlučný. Intenzita zvuku se pohybuje v rozmezí od 50 do 70 dB. Pokud preferujete tichý provoz, vyberte model, který může pracovat také venku. Klimatizátor na balkóně nebo terase je řešením, které je tiché, účinné a nezabírá místo uvnitř.

Režimy provozu

Klimatizátory mohou kromě chlazení pracovat v několika režimech. Multifunkční zařízení mohou topit, čistit, odvlhčovat a cirkulovat vzduch. Pokud plánujete koupit mobilní klimatizaci, zvolte zařízení, které může pracovat jako celoroční.

Pokud jste alergik nebo dbáte na čistý vzduch, vyberte klimatizátor s filtrem HEPA. Ten je bariérou, která neutralizuje alergeny rostlinného a zvířecího původu, roztoče prachu, viry, bakterie a smog.

Nejdůležitější funkce v přenosných klimatizátorech

Mobilní klimatizace do bytu jsou vybaveny řadou dodatečných funkcí, které zvyšují uživatelský komfort. Nejdůležitější funkce jsou:

  • Funkce swing

Funkce swing zajišťuje rovnoměrné rozložení vzduchu po celé místnosti. Díky pohybujícím se lopatkám se vzduch odchyluje nahoru a dolů.

  • Automatický režim

Automatický režim umožňuje nastavit výchozí teplotu a změnit provozní režim v příslušný okamžik. Je podporován senzory klimatizátoru.

  • Časovač

Časovač je časový programátor, který umožňuje nastavit správnou teplotu v příslušném čase.

Režim spánku

Většina modelů je vybavena nočním režimem, který má za úkol snížit hlučnost klimatizace během spánku. Bohužel toto řešení není příliš účinné z důvodu hlučného provozu kompresoru, což může způsobovat nepohodlí v noci.

Tři způsoby ovládání mobilní klimatizace

Mobilním klimatizátorem lze ovládat třemi způsoby - pomocí ovládacího panelu, dálkového ovládání nebo aplikace Wi-Fi. Doporučujeme modely, které lze ovládat pomocí chytrého telefonu nebo tabletu. Ovládání zařízení pomocí mobilní aplikace je pohodlné a umožňuje vytváření pokročilých scénářů.

Jak probíhá instalace přenosného klimatizátoru?

Mobilní klimatizátor lze nainstalovat několika způsoby. Nejoblíbenější metoda instalace je připevnění k oknu nebo balkonovým dveřím pomocí okenního těsnění, které je často součástí balení. Alternativou je použití okenního rámu z plexiskla a pokud se okno otevírá svisle, lze využít také okenního adaptéru.

Jiným způsobem je instalace klimatizace přes otvor ve zdi. Tato metoda však vyžaduje drcení v zdi, což je poměrně invazivní. Nejméně oblíbeným způsobem instalace klimatizátoru je připojení k větracímu otvoru nebo komínu. Toto řešení je možné pouze tehdy, pokud není potrubí sdíleno s jinými zařízeními.

Shrnutí: Nejdůležitější parametry přenosného klimatizátoru

Při nákupu mobilního klimatizátoru do domu si dejte pozor na chladící výkon. Paměťte, že na každých 10 m² místnosti připadá 1 kW elektrické energie. Stejně důležité je proudění vzduchu, které by mělo překročit 300 m³/h. Při výběru zařízení věnujte pozornost energetické účinnosti - koeficient energetické účinnosti by měl být vyšší než 2,6. Pokud stojíte před nákupem modelu pro dům nebo byt, vyberte zařízení s mnoha provozními režimy, funkcí Wi-Fi a sady pro okno.

redakce | Magazín PLUS+
Témata: klimatizace
Zavřít reklamu