|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Ostatní
Najděte si relaxační aktivitu, která vám se vztekem pomůže 

Podléháte vzteku? Naučte se ho zvládat díky několika trikům

13. června 2022 09:19 / Depositphotos
 0   0
Cítíte na sobě, že lehce podlehnete vzteku nebo mírné agresi? Že stačí málo a vybouchnete jako sopka? Vztek není problém, který by se nedal zvládnout. Nebojte se na něm pracovat, stačí získat vnitřní klid.

Hněv je běžná, a v mnoha případech dokonce zdravá emoce. Ale je důležité mu příliš nepodléhat a přistupovat k němu pozitivně. Možná své chování někdy označujete za agresivní. Hranice mezi vztekem a agresí bývá sice velmi tenká, ale není to totéž.

Doktor Howard Kassinove popisuje hněv jako "stav negativních emocí, který je obvykle spojen s nepřátelskými myšlenkami, fyziologickým vzrušením a maladaptivním chováním. Obvykle se rozvíjí v reakci na nechtěné činy jiné osoby, které jsou vnímány jako neuctivé, ponižující, ohrožující nebo nedbalé".

Agrese je dle sociální psychologie popisována jako jakékoliv "chování nebo jednání zaměřené na poškození osob či majetku". Mezi příznaky agrese však nemusí nutně patřit násilné činy vůči někomu. Mnohdy se projevuje potřebou ulevit si tím, že do něčeho uhodíte v soukromí. Tak může často vypadat i váš vztek. Ovládá vás chuť křičet, bezmoc a frustrace z toho, že něčeho nemůžete docílit. Pokud jste občas řízeni nutkáním něco rozbít, nebojte se, že trpíte patologickým onemocněním. Někdy si prostě potřebujete ulevit. A jestliže se trápíte tím, jak se necháváte ovlivňovat emocemi, zkuste se inspirovat těmito tipy.

Přemýšlejte, než promluvíte

V zápalu emocí často vyřknete slova, která by z vašich úst normálně nevyšla. Později toho litujete, ale situaci již nelze zvrátit. Předtím, než něco řekněte, prostě přemýšlejte. Zkuste věnovat čas svým myšlenkám, a teprve potom se pusťte do debaty. Rovněž si v mysli opakujte otázky a zkoušejte si na ně odpovědět.

Když jsme nervózní nebo naštvaní, zaměříme se na příčinu a racionální myšlenky opustí naši mysl. Tyto mantry nám dávají příležitost umožnit racionálnímu myšlení vrátit se a směřovat k lepšímu výsledku,“ vysvětluje Scott Dehorty, odborník na duševní zdraví.

Jakmile se uklidníte, ukažte své obavy

Ve chvíli, kdy budete naprosto zklidněni, vyjádřete svou frustraci asertivním, ale nekonfliktním způsobem. Aniž byste ublížili druhému, sdělte mu, co vám vadí, a co chcete změnit. Ukažte mu, jak se cítíte a že předkládáte vůli na problému pracovat.

Nedržte v sobě zášť

Odpuštění je klíčem téměř ke všemu. Nenechte negativní pocity, aby vytlačily ty pozitivní. Odpusťte člověku, který ve vás vztek vyvolal. Poučíte se ze situace a příště se třeba zachováte jinak.

Zacvičte si

Fyzická aktivita je univerzálním lékem snad na všechno. Může pomoci snížit stres, který vyvolává následné negativní emoce podporující vztek. Jestliže pociťuje, že se váš vztek stupňuje, prostě jděte na procházku, zaběhejte si nebo se oddejte fyzické aktivitě, která je vám příjemná.

Fyzická aktivita uvolňuje serotonin, který vám pomůže uklidnit se a cítit se lépe,“ uvádí Dehorty.

Použijte humor k uvolnění napětí

Zlehčete situaci humorem. Čelte díky němu tomu, co vás rozčiluje. Nakonec zjistíte, že očekávání, která jste měli, byla nereálná a vy jste na situaci nahlíželi špatně. Nepoužívejte však sarkasmus, mohli byste problém zhoršit.

Relaxujte

Když váš vztek vzplane jako pochodeň, najděte si relaxační aktivitu. Zkuste dechová cvičení, pusťte si příjemnou meditační hudbu, pište do deníku nebo vyzkoušejte jógu. Podpořte hledání vnitřního klidu.

„Dýchání je číslo jedna a nejúčinnější technika pro rychlé snížení hněvu a úzkosti,“ podotýká Dehorty.

Psali jsme také: Buddhistická moudra, která dokáží zlepšit život. Milujte naplno, věřte sami v sebe

Autorský článek, další zdroje: mayoclinic.org, healthline.com

Pavla Krejčí | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu