|  STYL
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Krása
Pigmentové skvrny nejsou sice nebezpečné, ale působí neesteticky 

Jak se zbavit pigmentových skvrn. Využijte sílu surovin, které máte běžně doma. Pomáhá jablečný ocet i zelený čaj

08. května 2022 09:47 / Depositphotos
 0   0
Pigmentové skvrny se mohou na těle či obličeji vyskytnout už v mladém věku. Sice nejsou nijak nebezpečné, ale jedná se o estetický defekt pokožky. Proto mnoho lidí vyhledává drahé kosmetické produkty a ošetření. Přitom stačí využít sílu přírody. V tomto článku vám povíme o čtyřech osvědčených surovinách, které fungují jako přírodní zmizík pigmentových skvrn.

Pigmentové skvrny jsou hnědá místa, jež se mohou vyskytnout na různých místech pokožky. Za dané zabarvení jsou zodpovědné buňky zvané melanocyty, které spolu s buňkami pokožky vytvářejí odlišné zabarvení na kůži. Za výskytem pigmentových skvrn stojí také sluneční záření, kvůli kterému se aktivita i počet melanocytů zvyšuje. Tím dochází ke zvýšené produkci melaninu, což je kožní barvivo.

Sice nejsou pigmentové skvrny nebezpečné, ale dokážou pořádně potrápit, neboť jsou z kosmetického hlediska neestetické, zkrátka nepěkné. Než se ale vydáte na konzultaci za lékařem či zaplatíte za drahé produkty, vsaďte na sílu přírody. Existuje hned několik osvědčených přírodních pomocníků, které mají silně zesvětlující účinky. Prozradíme vám, o které se jedná.

Jablečný ocet

Smícháním jablečného octa s čistou vodou ve stejném poměru získáte jeden z nejúčinnějších přírodních zmizíků na pigmentové skvrny, což také dokazuje vědecká studie z roku 2015. Roztok aplikujte na daná místa a nechte alespoň tři minuty působit. Poté opláchněte vlažnou vodou. Celý proces opakujte dvakrát denně po dobu minimálně jednoho týdne. S výsledkem bude nadšeni. Pakliže vám je zcela proti srsti jablečný ocet nebo jednoduše na něj máte alergii, nahraďte jej ve stejném poměru čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou. Ta totiž funguje obdobně.

Zelený čaj

Kromě jablečného octa a citrónové šťávy lze k přírodnímu bělení pigmentových skvrn použít také zelený čaj. Dle zahraniční studie z roku 2013 má zelený čaj při aplikaci na pokožku zesvětlující a depigmentační účinky. Stačit vám bude obyčejný čajový sáček se zeleným čajem, který namočený a vychlazený aplikujte na daná místa. Tak jako tomu bylo v předchozím případě opakujte dvakrát denně po dobu alespoň jednoho týdne. Nejlepší výsledky však docílíte po jednom měsíci.

Aloe vera

Aloe vera je oblíbená nenáročná rosltina. Vyžaduje pouze dostatek světla a také slunečních paprsků. A to i v zimě. Je proto dobré ji umístit na okno, nejlépe směřující na jih.

Aloe vera je dalším skvělým přírodním prostředkem na pigmentové skvrny je aloe vera. Zde je však postup aplikace jiný. Gel aloe vera se aplikuje na pigmentové skvrny před spaním a nechá se působit po celou noc, přičemž ráno se smyje z kůže. Výsledek by měl jít vidět poměrně rychle, a to díky obsahu látky zvané aloin, jež má zesvětlující účinky. Navíc aloe vera je krásná rostlina a pěstovat ji můžete doma jako pokojovku. Díky tomu budete mít vždy dostatek zásoby aloe vera.

Mléko

Dokonce i mléko či podmáslí mají silně zesvětlující účinky na kůži, a to díky obsahu kyseliny mléčné. Lze je tedy také využít jako přírodní odstraňovač pigmentových skvrn. A jak na to? Namočte vatový tampón v mléce a dvakrát denně jim potírejte pigmentové skvrny. Opakujte do té doby, než budete pozorovat jejich zesvětlení. Dále čtěte: Jak vybrat džíny, které padnou jako ulité. Inspirujte se velkým průvodcem podle typu postavy.

Zdroj: National Library of Medicine, PubMed Central, healthline.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu