Vyrobte si doma lahodný pampeliškový med. Pomůže při zánětech močových cest a zlepšuje trávení
Historie používání pampelišky k léčivým účelům sahá až do 10. století, což je známo z dochovaných děl dávných arabských a perských lékařů. Tato znalost se však rozšířila po celém světě. V dnešní době má pampeliška důležitou roli v tradičním lidovém léčitelství a pěstuje se hojně například i v Indii.
Pampeliška a zdraví
Nejvíce účinných látek se ukrývá v listech a kořenech pampelišky. Konkrétně v listech naleznete vitamín A, B, C, D a betakaroten. Dále jsou listy bohaté na minerály jako vápník, křemík, draslík nebo železo. Oproti tomu kořen pampelišek dokáže tělo zbavovat toxických látek, snižovat hladinu cukru i cholesterolu v krvi a udržovat krevní tlak v normě. Stvoly pampelišek, které jsou velmi hořké, což můžete vyzkoušet, pročišťují játra, ledviny i žlučník.
Květy pampelišky obsahuji antioxidanty
Květy pampelišek však nejsou oproti zbylým částem pozadu co se týká obsahu zdraví prospěšných látek. Naopak. Obsahují flavonoidy a karotenoidy, což jsou velmi cenné antioxidanty.
Karotenoidy
Hlavní přínos karotenoidů spočívá v tom, že chrání buňky před poškozením volnými radikály. Ochraňují celé naše tělo a podporují tak celkovou imunitu. Někteří odborníci se domnívají, že karotenoidy působí také preventivně proti rakovině tím, že omezují bujení abnormálních buněk. Zdravotním přínosům karotenoidů se věnuje mnoho vědeckých studií.
Flavonoidy
Flavonoidy jsou považovány za poklad přírody. Jedná se o pozoruhodné rostlinné sloučeniny, které se řadí mezi bioaktivní látky - antioxidanty. A v čem jsou tolik cenné? Flavonoidy potlačují záněty, ochraňují tělo před viry i nádorovým bujením. Kromě toho mají příznivý vliv na hormonální rovnováhu a pomáhají při léčbě obezity či jiných metabolických poruch.
Pampeliškový med nebo sirup
Pampeliškový med není možná ten přesný název, a to z toho důvodu, že se nejedná o včelí produkt. V lidovém léčitelství je označován jako med z důvodu nádherně zlatavé barvy a sladké chuti. Tento pampeliškový produkt si můžete vyrobit ve dvojí verzi, buď jako vařený nebo nevařený.
Pampeliškový med nevařený
Potřebovat budete celkem 1 litr natrhaných pampeliškových květů. Vložte je všechny do skleněné konvice na vodu a takto zasypte půl kilem cukru. Nádobu uzavřete a nechte za oknem stát dva dny. V průběhu směs občas promíchejte. Po uplynutí dvou dnů přidejte 200 ml vody a nechte ještě na jeden den odstát, přičemž nezapomeňte směs průběžně promíchávat. Nakonec směs sceďte a sirup uchovávejte v lednici.
Pampeliškový med vařený
Na přípravu vařeného pampeliškového medu vám postačí jen čtvrt kila natrhaných pampeliškových květů. Ty vložte do 0,8 litru vody, přidejte čerstvě vymačkanou šťávu ze dvou citrónů a nechte 5 minut povařit. Hrnec poté odstavte a nechte na chladném temném místě jeden den macerovat. Poté sceďte květy a do výluhu přidejte 1,5 kg cukru. Vařte na mírném plameni asi 20 minut. Máte hotovo. Hotový sirup přelijte do sklenic, které nezapomeňte obrátit dnem vzhůru, aby vznikl ve sklenici podtlak kvůli zavaření. Dále čtěte: O kolagenu: Proč je jeho konzumace tolik důležitá a jak oddaluje stárnutí pokožky.
Zdroj: National Library of Medicine, healthline.com, medicalnewstoday.com.