|  STYL
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Zdraví
Banány mohou pomoci odstranit tuk na břiše. 

Pravidelná konzumace banánů vám dokáže pomoci omezit množství břišního tuku

29. dubna 2022 15:06 / Unsplash
 0   0
Banány jsou neuvěřitelným zdrojem základních živin a mohou prospívat hubnutí, trávení, ale jsou také zdravé na srdce. Chutnají skvěle a patří mezi cenově dostupné plody. Díky tomu jsou skvělou volbou pro každého, komu záleží na zdravém stravování. Jaké pozitivní účinky vám jejich konzumace může přinést?

Zapomeňte na čokoládu a dejte přednost banánu. Konzumace většího množství ovoce je jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit zdraví. Banán může být dobrým pomocníkem při hubnutí, protože obsahuje vlákninu, která zpomaluje trávení a zasytí. Vláknina v banánech hraje zásadní roli, tvoří 12 % doporučené denní dávky, což přímo přispívá k úbytku na váze. Ve studii Nutrition Reviews o výživě je dokonce uvedeno, že konzumace vysokého množství vlákniny může snížit riziko přibírání na váze až o 30 %. Nebojte se jíst nezralé banány. Jsou totiž plné odolného škrobu, tudíž zasytí a sníží chuť k jídlu.

Pomoc při boji s břišním tukem

Přestože mají banány vysoký obsah kalorií, jsou skvělým pomocníkem při získání plochého bříška. Jsou bohaté na již zmíněnou zdravou vlákninu, která pomáhá omezovat chuť k jídlu a umožňuje tělu spalovat tuky, které spaluje jako energii namísto sacharidů. Obohaťte si jídlo o banánový koktejl. K banánům přidejte mléko a zdravé ořechy, čímž získáte chutný a zdravý nápoj.

Mohou zlepšit hladinu cukru v krvi

Vláknina přítomná v banánech napomáhá zmírnit hladinu cukru v krvi. Doporučuje se rovněž konzumace nezralých banánů, jelikož obsahují odolný škrob, který vaše tělo nestráví. Díky tomu, tyto dva aspekty působí na regulaci vaší chutě k jídlu a přispívají ke zpomalení vyprazdňování žaludku. U zdravých jedinců nedochází k výrazným skokům v hladině cukru v krvi, naopak lidem s cukrovkou může vyšší příjem banánů pomoci.

Podporují regeneraci při cvičení

Banány mohou být někdy označovány jako "dokonalé jídlo pro sportovce". Obsahují snadno stravitelné sacharidy, minerály draslíku a hořčíku, které působí jako elektrolyty. Ty během cvičení vylučujete potem, a právě konzumací banánů doplníte ztracený draslík a hořčík. Banány jsou považovány za skvělé jídlo před, během a po tréninku.

Méně je lepší než více

Při konzumaci banánů je důležitá umírněnost. Pokud naráz spořádáte několik kusů, mohou nastat opačné účinky, než ty které požadujete. Vaše tělo přijme více kalorií, což v mnoha případech vede k přibírání na váze. Dalším negativem bývá i nedostatek živin, jelikož je nemáte odkud přijímat. Banány by měly být pouze doplňující svačinou, kterou lze konzumovat mezi jídly.

Psali jsme také: Řídké vlasy pomůže vyřešit správný účes. Vsaďte na kratší střihy, třeba pixie nebo vlnitý či ombré bob

Zdroje: insider.com, healthline.com, ndtv.com

 

Pavla Krejčí | Magazín PLUS+
Témata: banány, hubnutí, zdraví
Zavřít reklamu