|  STYL
po 2. prosince, svátek má Blanka, zítra Svatoslav
Zdraví
Překyselení organismu je častým zdravotním problémem  

Překyselený organismus je častým problémem. Vyřaďte nebo omezte tyto potraviny a budete se cítit lépe

26. listopadu 2021 08:06 / Shutterstock
 0   0
O překyselení organismu se mluví jako o civilizační chorobě 21. stolení. Je totiž silně spojeno s hektickým životem, nevyváženou stravou, stresem či nedostatkem pohybu. Překyselení organismu však není radno podceňovat, a pokud vás to trápí také, zaměřte se v prvé řadě na svůj jídelníček.

Moderní způsob života ve 21. století s sebou přinesl bohužel spoustu nových zdravotních onemocnění. Říká se jim civilizační choroby, pojem, se kterým jste se jistě již mnohokrát setkali. Civilizační choroby jsou většinou chronického charakteru, mohou být však i akutní. A odráží hektický svět, stres, sedavou práci za počítačem, dietní výkyvy, nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Překyselení organismu je jedno z nich a trápí čím dál více lidí.

Civilizační choroby jsou zákeřné

Sice spousta civilizačních onemocnění nemusí mít po dlouho dobu žádné nebo jen nepatrné příznaky, nakonec se to na vašem zdraví podepíše dvakrát tolik. A to je právě případ i acidózy, která při dlouhodobém přehlížení a v kombinaci s dalšími rizikovými faktory může podpořit rakovinné bujení a způsobit rakovinu jícnu. Podrobně se o tom dočtete v této odborné studii.

Příznaky acidózy

Mezi rané příznaky acidózy se řadí následující:

  • pálení žáhy, nadýmání, krkání
  • bolesti hlavy
  • únava a ospalost
  • nevolnost, nechutenství, zvracení či průjmy
  • špatné hojení ran
  • oslabená imunita, a tedy zvýšená náchylnost k infekčním chorobám
  • zhoršená kvalita pleti, nehtů a kůže

Překyselení organismu – role pH

Kyselost, potažmo zásaditost našeho těla a krve je ve velmi úzkém rozpětí, a to mezi pH 7,36 a 7,44. Tělo dokáže krátkodobě tolerovat hodnoty pH 7,3. Pokud by se však pH dostalo k 7, nastává bezprostředně smrt. Nebojte se však, každé lidské tělo disponuje mechanismy, jak vyrovnávat pH, jinak bychom nemohli fungovat. Překyselený organismus nám říká, že je však něco špatně a potřebuje pomoci.

Potraviny nejvíce překyselující organismus

Jestliže trpíte acidózou, omezte na minimum potraviny, které jsou kyselinotvorné. Nejrizikovější jsou tyto:

  • maso, vejce, tuky živočišného původu
  • mléčné produkty, a to zejména tučné sýry a mléko (oproti tomu kefír není kyselinotvorná potravina)
  • alkohol, káva, perlivé slazené nápoje
  • čokoláda
  • ořechy
  • bílé a kynuté pečivo
  • umělá sladila
  • cukr, majonéza, kečup

Dále čtěte: S popraskanými a ztvrdlými patami si poradí ocet a ústní voda. Budete překvapeni, jak rychle se vám kůže obnoví.

Zdroj: sciencedirect.com, healthline.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu