|  STYL
čt 4. července, svátek má Prokop, zítra se slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
Ostatní
Plzeňský ležák je celosvětově uznávaným pivem 

Dnes je to 179 let, co svět spatřil Plzeňský ležák. Českým pivem se později inspiroval celý svět

05. října 2021 09:53 / Pexels
 0   0
České pivo je známé po celém světě jako jedno z nejlepších a Plzeňský Prazdroj je díky své hořkosti a vytříbené chuti jedním z našich nejlepších chmelových nápojů. Přitom stačilo tak málo a první várka piva plzeňského typu by nikdy nevznikla.

Historie tohoto pivovaru se začala psát 5. října 1842, kdy německý sládek Josef Groll uvařil první várku piva, které je dnes celosvětově známé a uznávané. Plzeňský ležák byl vůbec prvním světlým ležákem na světě, a stal se tak inspirací pro více než dvě třetiny pivovarů, které dnes vyrábí piva plzeňského typu. 

Sládek Josef Groll se přitom snažil uvařit pivo klasického bavorského typu. Na náhodě, která změnila historii pivovarnictví, se však podepsala místní měkká voda, velmi kvalitní žatecký chmel a nová anglická metoda zpracování piva. Když první várku 11. listopadu narazili, všechny překvapila svou unikátní barvou, chutí a nebývalou kvalitou.

Pivo se rychle stalo vyhlášeným po celém okolí a změnilo osud i pražskému krejčímu Jakubovi Pinkasovi, který si od svého přítele objednal dvě vědra nového nápoje. Zachutnal mu tak moc, že svou živnost pověsil na hřebík a otevřel si hostinec, který dodnes navštěvují významné osobnosti.

Aby mohla být kvalita zachována a zabránilo se plagiátorství, nechal si pivovar v roce 1898 značku registrovat ve dvou jazycích. Česky jako Plzeňský Prazdroj a německy jako Pilsner Urquell. Po privatizaci začal pivovar používat výhradně název Pilsner Urquell. Dnes se vaří již jen v plzeňském pivovaru v České republice, odkud se vyváží do celého světa. Psali jsme také: Hit mezi Čechy neohrozila ani pandemie. Obliba piva stále roste.

Zdroj: prazdroj.cz, wikipedia.org.

Fotogalerie
Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu