Lák z okurek má celou řadu využití. Pomůže například proti nachlazení nebo zklidní rozbouřený žaludek
Sladkokyselá tekutina pomáhá při nachlazení, dodává tělu potřebné elektrolyty po fyzickém výkonu nebo zmírňuje příznaky kocoviny. Mnohem zdravější je nálev z poctivých kvašáků, ale postačí vám i ten z běžných sterilovaných okurek. Podívejte se, čím vším vás dokáže okurkový nálev překvapit, takže příště ho už nebudete chtít vylít, ale vypít.
Co obsahuje okurkový nálev
Lák je skvělým pomocníkem pro hydrataci organismu. Obsahuje totiž kromě velkého množství vody také sodík, draslík a hořčík, tedy elektrolyty, které pomáhají doplnit minerály po fyzické aktivitě nebo delším pobytu na slunci. Nachází se v něm i vitaminy A, B, C a značné množství antioxidantů.
Nemoci z nachlazení
Bolest v krku, kašel, rýma. Běžné trable chladného počasí můžete zkusit eliminovat lákem z okurek. Stačí si vzít jednu až dvě lžíce láku třikrát denně a obtíže ustoupí o něco rychleji. Pokud vám nedělá dobře kyselé, můžete si samozřejmě lák naředit vodou, což platí i v dalších případech.
Zklidní rozbouřený žaludek
Každý lák má trochu odlišné složení, ale základ bývá stejný. Výhodou je, pokud obsahuje i med. Pokud ne, můžete jej do láku přidat sami. Takto upravený nálev má pozitivní vliv na žaludek. Při jeho podráždění, nebo když vás pálí žáha, by vám měl ulevit. Opět se doporučuje lák trochu naředit vodou. Příliš kyselý lák by vás mohl naopak ještě více podráždit. Okurky jsou doporučované také po konzumaci alkoholu, kdy se necítíte úplně fit. Kromě nich si dejte i trochu nálevu, který pomůže rychleji zklidnit rozbouřený žaludek.
Při sportu nebo zvýšeném pocení
Pro sportovce nebo fyzicky pracující jsou vhodné iontové nápoje, které doplňují nejen vypocenou vodu, ale i minerální látky. Podobnou službu vám může udělat i zředěný okurkový nálev. Deci až dvě po každém cvičení nebo směně pomůže třeba díky přítomnému hořčíku snížit riziko křečí na minimum. Čtěte také: Čtěte složení pracích prostředků a vynechte při praní chemické optické rozjasňovače.
Skvělý konzervant
Některé potraviny vám díky nálevu z okurek mohou vydržet déle než obvykle. Ve sklenici s lákem můžete uchovávat vejce uvařená natvrdo, oloupanou cibuli, česnek nebo mrkev, rajčata, fazolky a další druhy zeleniny, Nejenže vydrží déle čerstvé, ale také získají lahodnější chuť. Stačí sklenici zavřít a uchovávat v chladu.
Lák místo octu
Při chystání listového nebo zeleninového salátu můžete místo běžného octa použít lák z okurek, který dodá salátu pikantnější chuť. Hodí se i pro marinování masa nebo grilování ryb. Maso bude mít lepší chuť a větší křehkost. Po smíchání s jogurtem vám vznikne lahodná krémová zálivka na bramborový nebo vaječný salát. Jistě najdete i další kulinářské využití nálevu z okurek tam, kde jste dříve používali obyčejný ocet.
Zdroj: La Jolla Mom.