|  STYL
út 22. října, svátek má Sabina, zítra Teodor
Ostatní
Růže ocení snad každá žena 

Řezané růže mohou ve váze vydržet krásné i déle než dva týdny

05. července 2021 10:01 / Pixabay
 0   0
Pokud se chystáte někoho blízkého obdarovat kyticí růží, určitě chcete, aby mu pugét dělal radost co nejdéle. Docílit toho lze více způsoby, ale klíčové je vybrat takový druh, který byl pro dlouhou výdrž speciálně vyšlechtěn. Tyto odrůdy zůstanou krásné i déle než 14 dní.

Růže se šlechtí z mnoha důvodů - kvůli velikosti květu, barvě nebo aby snadno odolávaly nemocem. A pak jsou také odrůdy, které jsou šlechtěné pro výdrž. Představíme vám devět růží, které v tomto ohledu opravdu vynikají.

Rudé růže

Asi nejoblíbenější jsou rudé růže. Pokud mezi nimi budete hledat skutečné vytrvalce, vybírejte z těchto odrůd:

Rhodos

Rudé růže Rhodos jsou velmi oblíbené díky krásné červené barvě s velmi jemným nádechem do fialovorůžové barvy. Pěstují se v Keni v nadmořské výšce 2 300 m, kvůli dlouhé životnosti se řadí mezi jedny z nejkvalitnějších rudých růží. Pyšní se mohutným a pevným květem, který dobře drží tvar. To znamená, že růže se sice časem mírně otevře, ale „nerozkřápne se“.

Testarossa

Testarossa je opravdu luxusní záležitost. Jde totiž o odrůdu, kterou má pouze jediný pěstitel na celém světě. Týdně se proto vypěstuje jen omezený počet květin, na další se musí zase chvíli počkat. Má krásně temně rudou barvu a sametové okvětní lístky. Vyniká také velikostí květů – bývají tak bohaté, že je obejmete oběma dlaněmi.

Red Torch

Růže Red Torch mají temně rudou barvu, ve které sem tam spatříte i odstíny černé. Kromě toho se Red Torch vyznačují velkými, bohatými květy.

Red Corvette

Pro tuto odrůdu je typické mírné začernání okvětních lístků, které růži dodává na tajuplnosti. Red Corvette jsou nádherné samy o sobě, ale krásně vyniknou i v kombinaci s bílými, krémovými, růžovými nebo dokonce žlutými květy.

Růžové růže

Pokud spíše než červené růže preferujete jemnější růžové, i zde máte dobrý výběr. Tyto odrůdy patří k těm nejvytrvalejším: 

Bellevue

Tato růžová kráska je opravdovou specialitou. Pokud má dostatek čisté vody, bude vám dělat radost minimálně 14 dní, svou výdrží tak překoná i Rhodos. Bellevue se pěstuje v masivu Mount Kenya ve velkých nadmořských výškách. Ačkoli se řadí mezi růžové růže, není to s její barvou tak jednoznačné. Když se na ni podíváte pozorně, uvidíte, že střed květu je mírně načervenalý, pak přechází do růžové a nakonec se mění na odstín světle zelené.

Belle Rose

Růže Belle Rose jsou zbarvené do jemných odstínů růžové a zelené, takže působí romanticky i elegantně zároveň. Díky ladnému tvaru květu jsou oblíbené i do velkých kytic a svatebních aranžmá.

Athena Royale

Tato odrůda roste na svazích Mount Kenya, druhé nejvyšší hory Afriky. Není tedy divu, že získala pojmenování Athena Royale neboli Královská Athena. Její květy hrají pastelovými odstíny růžové, pudrové a přecházejí až v jemně zelenou. Pro svou vznešenost se tato odrůda skvěle hodí do svatebních kytic.

Zelené růže

Podle květomluvy vyjadřují zelené růže naději a podporu. S jejich pomocí obdarovanému říkáte, že vám na něm záleží a že jste tu pro něj. Stejně tak je ale můžete darovat i jako vyjádření obdivu nebo důkaz lásky. Které vám ve váze vydrží nejdéle?

La Belle

Tato odrůda se vyznačuje jemnou krémovozelenou barvou a úzkým květem s elegantní špičkou. Dokáže okouzlit nejen svým vzhledem, ale i jemnou a nevtíravou vůní.

Camouflage!

Kdykoli chcete někomu beze slov říct „Dokážeš to.“, „Nevzdávej se!“ nebo „Zase bude dobře.“, sáhněte po této odrůdě. Její jemná, ale zároveň jasná zelená barva dokáže aspoň na chvíli rozjasnit i chmurný den. Camouflage! je nádherná samostatně, skvěle ale vynikne i v kombinaci s jinými pastelovými barvami.

Co pro výdrž růží můžete ještě udělat

Aby růže dlouho vydržely, potřebují také správnou péči. Co to obnáší?

  • Dobře vymýt vázu, než do ní kytici vložíte.
  • Seříznout stonek o 2–3 centimetry, odstranit listy, které by byly pod vodou.
  • Udržovat ve váze dostatek vody.
  • Každé 2–3 dny vodu vyměnit a zároveň zkrátit stonek.
  • Přidat do vody dezinfekční roztok.
  • Nedávat kytici do průvanu, na slunce, vedle topení nebo do blízkosti ovoce.
  • Podle babských rad funguje i to, když do vody před vložením kytice hodíte rozdrcený aspirin. O tom, co všechno aspirin zvládne s vaším prádlem, jsme psali zde.

Zdroj info: www.venusetfleur.com, www.proflowers.com, www.florea.cz.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu