Rady, jak přežít nesnesitelná vedra a bezpečně zchladit rozpálenou hlavu
Kdo trpí nejvíce
V horkých dnech zřejmě trpí nejvíce malé děti a staří lidé v panelových domech. Právě u těchto dvou skupin je naprosto nezbytné zaměřit se na ochlazování vnitřního prostředí organismu. Obvykle stačí jen pár drobných pravidel a zvládnete dusno ve zdraví a se ctí.
Zrmzlinu raději ne
Skutečné „pařáky“ jsou v naší zemi jen pár dní v roce. Možná i proto na ně často neumíme správně reagovat. Ládovat se zmrzlinou není nejlepší nápad. Ochladí jen na chvíli, oslabí trávení a může přivodit nemoci z horka, např. angínu nebo průjem. V horkém létě vás nejlépe ochladí pobyt u vody, ale z potravin je to hlavně zelený čaj a hořký salát. Všeobecně by měl být letní jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce a jen krátce tepelně upravená jídla.
Výrazně ochlazující charakter mají:
- melouny
- okurky
- hlávkový salát
- rukola
- banány
- borůvky
- jablka
- mléčné výrobky
- máta
- zelený a bílý čaj
- vincentka
- hořké byliny
Místo masa čočku
Maso se v horkých dnech podle tradiční medicíny nedoporučuje, protože přináší do organismu další horko. Po masitých pokrmech narůstá chuť na ochlazující perlivé nápoje, pivo nebo sladkosti. Z masa se doporučuje zejména krůta a králík. Dlouho vařeným jídlům a polévkám se v létě vyhněte. Čím delší příprava a vaření, tím spíše vás jídlo zahřeje. Proto třeba z luštěnin se v létě doporučuje pouze červená čočka, která je uvařená za pár minut. Právě červená čočka a tofu jsou ideální náhradou masa v létě.
Úpal, průjem, angína
Pro zvládnutí nemocí z horka či dusna v domácnosti se doporučují hořké byliny. „V létě skvěle ochladí tělo i emoce zejména šišák bajkalský, koptis čínský, hořec, pelyněk nebo boryt. Právě boryt dokáže zahnat i již propuklou angínu. V Asii se běžně používá místo antibiotik nejen při léčbě angíny, ale také při horkosti v hlavě a obličeji včetně očí,“ vysvětlil terapeut Josef Loucký. Hořké byliny je dobré pít po troškách průběžně celý den i večer. V noci je vhodné spát v hedvábném pyžamu pod lněnou přikrývkou. Proč se vyplatí zařadit do jídelníčku hořké potraviny, se dočtete zde.