|  STYL
út 22. října, svátek má Sabina, zítra Teodor
Zdraví
I v největších vedrech se můžete cítit dobře 

Rady, jak přežít nesnesitelná vedra a bezpečně zchladit rozpálenou hlavu

21. června 2021 10:36 / Depositphotos
 0   0
V horkých letních dnech často saháme po ledových nápojích, zmrzlinách nebo vychlazeném pivu. Ve skutečnosti nám ale tyto studené dobroty uleví od horka jen na chvíli. Poradíme nejen to, jaké jíst v horku potraviny, ale také v čem spát bez pocení, jak se ubránit nemocem z horka a jak zkrotit horkou hlavu.

Kdo trpí nejvíce

V horkých dnech zřejmě trpí nejvíce malé děti a staří lidé v panelových domech. Právě u těchto dvou skupin je naprosto nezbytné zaměřit se na ochlazování vnitřního prostředí organismu. Obvykle stačí jen pár drobných pravidel a zvládnete dusno ve zdraví a se ctí.

Zrmzlinu raději ne

Skutečné „pařáky“ jsou v naší zemi jen pár dní v roce. Možná i proto na ně často neumíme správně reagovat. Ládovat se zmrzlinou není nejlepší nápad. Ochladí jen na chvíli, oslabí trávení a může přivodit nemoci z horka, např. angínu nebo průjem. V horkém létě vás nejlépe ochladí pobyt u vody, ale z potravin je to hlavně zelený čaj a hořký salát. Všeobecně by měl být letní jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce a jen krátce tepelně upravená jídla.

Výrazně ochlazující charakter mají:

  • melouny
  • okurky
  • hlávkový salát
  • rukola
  • banány
  • borůvky
  • jablka
  • mléčné výrobky
  • máta
  • zelený a bílý čaj
  • vincentka
  • hořké byliny

Místo masa čočku

Maso se v horkých dnech podle tradiční medicíny nedoporučuje, protože přináší do organismu další horko. Po masitých pokrmech narůstá chuť na ochlazující perlivé nápoje, pivo nebo sladkosti. Z masa se doporučuje zejména krůta a králík. Dlouho vařeným jídlům a polévkám se v létě vyhněte. Čím delší příprava a vaření, tím spíše vás jídlo zahřeje. Proto třeba z luštěnin se v létě doporučuje pouze červená čočka, která je uvařená za pár minut. Právě červená čočka a tofu jsou ideální náhradou masa v létě.

Úpal, průjem, angína

Pro zvládnutí nemocí z horka či dusna v domácnosti se doporučují hořké byliny. „V létě skvěle ochladí tělo i emoce zejména šišák bajkalský, koptis čínský, hořec, pelyněk nebo boryt. Právě boryt dokáže zahnat i již propuklou angínu. V Asii se běžně používá místo antibiotik nejen při léčbě angíny, ale také při horkosti v hlavě a obličeji včetně očí,“ vysvětlil terapeut Josef Loucký. Hořké byliny je dobré pít po troškách průběžně celý den i večer. V noci je vhodné spát v hedvábném pyžamu pod lněnou přikrývkou. Proč se vyplatí zařadit do jídelníčku hořké potraviny, se dočtete zde.

Fotogalerie
Marcela Plachá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu