|  STYL
čt 24. října, svátek má Nina, zítra Beáta
Ostatní
Placky jsou skvělé na oběd i k večernímu posezení 

Sezóna cuket startuje. Upravte je nejen zdravě, ale i chutně a doma se po nich jen zapráší

28. června 2021 16:01 / Shutterstock
 0   0
Už brzy se budou záhony plnit bohatou úrodou, mezi níž obvykle nechybí stále populárnější cukety. Pokud je dobrá sezona, bývá výpěstků tolik, že brzy nevíme, co s nimi.

A protože dobrých tipů není nikdy dost, přinášíme vám jako inspiraci několik receptů, které se vám určitě v létě budou hodit.

Spojte cuketu s tvarohem

Hledáte lehkou variantu populárních cuketových placek? Pak vsaďte na spojení tvarohu a cukety. Když k tomu ještě přidáte koprový dresink, jde opravdu o vynikající kombinaci. Co budete pro tuto odlehčenou verzi potřebovat?

  • 800 g cukety
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • petrželku, kopr
  • sůl
  • olej

Koprový dresink

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • kopr

Jak na to

Nejprve si připravte cuketu, kterou očistěte, vydlabejte její vnitřek a nastrouhejte ji. Mladé a malé cukety lze očištěné nastrouhat celé. Nastrouhanou cuketu prosolte a nechte zhruba 20 minut odstát, pustí tak přebytečnou vodu.

Cibuli, petrželku i kopr nakrájejte nadrobno. Dále si nastrouhejte tvaroh, rozmíchejte vajíčka a naváženou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Všechny ingredience důkladně smíchejte, aby vzniklo hustší těsto, které osolte dle zvyklosti. Na pánvi nechte rozehřát olej, do kterého lžící dávkujte placky. Smažte je dozlatova, po vytažení z pánve je ideálně položte na papírovou utěrku, která z nich vysaje přebytečný tuk.

Hotové placky je ideální podávat s osvěžujícím dresinkem, který připravíte tak, že kysanou smetanu smícháte s prolisovaným česnekem, nakrájeným koprem a podle chuti přisolíte.

Zdravé mlsání

Klasické bramborové chipsy miluje skoro každý. Zkuste to však letos jinak a brambory vyměňte za cuketu. Jejich příprava není komplikovaná.

Co budete potřebovat?

  • 2 cukety (menší kusy)
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • olej
  • sůl
  • pepř

Jak na to

Cukety po umytí nakrájejte i se slupkou na tenké plátky. Ideální jsou mladé menší cukety, které není třeba vydlabávat. Nakrájené plátky nechte trochu odležet a papírovými ubrousky z nich odsajte přebytečnou vodu. Připravte si plech vyložený pečicím papírem, který ještě lehce potřete olejem.

Na něj pak vedle sebe ukládejte okořeněné a lehce olejem pokapané plátky cukety. Pečte v rozehřáté troubě na 190 až 200 °C zhruba 20 minut, respektive do chvíle, dokud nebudou mít chipsy zlatavou barvu. Po vytažení z trouby je ihned posypejte strouhaným sýrem, aby se rozpustil.

Osvěžující polévka na léto

V letních měsících obvykle saháme po jídlech, která nejsou těžká a dají se jíst ideálně i za studena. Tyto požadavky skvělé splňuje cuketová polévka, na jejíž přípravu budete potřebovat:

  • 1 střední cuketu
  • 1 lžíci prolisovaného česneku
  • hrst lístků bazalky
  • 750 ml vývaru
  • 60 ml smetany 
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Jak na to

Cuketu pokrájejte na malé kousky, která na středním plameni dozlatova opečte spolu s prolisovaným česnekem a bazalkou. Ze směsi odeberte asi čtvrtinu obsahu, kterou rozmixujte, poté nalijte zpět do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a osolte. Při podávání posypte parmazánem a ozdobte lístky bazalky. Čtěte také: Hořčice je skvělá pro trávení i hubnutí. Vyrobte si svou vlastní domácí, nebudete litovat

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu