Sezóna cuket startuje. Upravte je nejen zdravě, ale i chutně a doma se po nich jen zapráší
A protože dobrých tipů není nikdy dost, přinášíme vám jako inspiraci několik receptů, které se vám určitě v létě budou hodit.
Spojte cuketu s tvarohem
Hledáte lehkou variantu populárních cuketových placek? Pak vsaďte na spojení tvarohu a cukety. Když k tomu ještě přidáte koprový dresink, jde opravdu o vynikající kombinaci. Co budete pro tuto odlehčenou verzi potřebovat?
- 800 g cukety
- 250 g polohrubé mouky
- 2 cibule
- 2 vejce
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 200 g tvrdého tvarohu
- petrželku, kopr
- sůl
- olej
Koprový dresink
- 200 g zakysané smetany
- 2 až 3 stroužky česneku
- kopr
Jak na to
Nejprve si připravte cuketu, kterou očistěte, vydlabejte její vnitřek a nastrouhejte ji. Mladé a malé cukety lze očištěné nastrouhat celé. Nastrouhanou cuketu prosolte a nechte zhruba 20 minut odstát, pustí tak přebytečnou vodu.
Cibuli, petrželku i kopr nakrájejte nadrobno. Dále si nastrouhejte tvaroh, rozmíchejte vajíčka a naváženou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Všechny ingredience důkladně smíchejte, aby vzniklo hustší těsto, které osolte dle zvyklosti. Na pánvi nechte rozehřát olej, do kterého lžící dávkujte placky. Smažte je dozlatova, po vytažení z pánve je ideálně položte na papírovou utěrku, která z nich vysaje přebytečný tuk.
Hotové placky je ideální podávat s osvěžujícím dresinkem, který připravíte tak, že kysanou smetanu smícháte s prolisovaným česnekem, nakrájeným koprem a podle chuti přisolíte.
Zdravé mlsání
Klasické bramborové chipsy miluje skoro každý. Zkuste to však letos jinak a brambory vyměňte za cuketu. Jejich příprava není komplikovaná.
Co budete potřebovat?
- 2 cukety (menší kusy)
- 30 g strouhaného parmazánu
- olej
- sůl
- pepř
Jak na to
Cukety po umytí nakrájejte i se slupkou na tenké plátky. Ideální jsou mladé menší cukety, které není třeba vydlabávat. Nakrájené plátky nechte trochu odležet a papírovými ubrousky z nich odsajte přebytečnou vodu. Připravte si plech vyložený pečicím papírem, který ještě lehce potřete olejem.
Na něj pak vedle sebe ukládejte okořeněné a lehce olejem pokapané plátky cukety. Pečte v rozehřáté troubě na 190 až 200 °C zhruba 20 minut, respektive do chvíle, dokud nebudou mít chipsy zlatavou barvu. Po vytažení z trouby je ihned posypejte strouhaným sýrem, aby se rozpustil.
Osvěžující polévka na léto
V letních měsících obvykle saháme po jídlech, která nejsou těžká a dají se jíst ideálně i za studena. Tyto požadavky skvělé splňuje cuketová polévka, na jejíž přípravu budete potřebovat:
- 1 střední cuketu
- 1 lžíci prolisovaného česneku
- hrst lístků bazalky
- 750 ml vývaru
- 60 ml smetany
- hrst hladkolisté petrželky
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- olivový olej
- pepř
- sůl
Jak na to
Cuketu pokrájejte na malé kousky, která na středním plameni dozlatova opečte spolu s prolisovaným česnekem a bazalkou. Ze směsi odeberte asi čtvrtinu obsahu, kterou rozmixujte, poté nalijte zpět do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a osolte. Při podávání posypte parmazánem a ozdobte lístky bazalky. Čtěte také: Hořčice je skvělá pro trávení i hubnutí. Vyrobte si svou vlastní domácí, nebudete litovat.