|  STYL
čt 24. října, svátek má Nina, zítra Beáta
Krása
Postava typu hruška přibírá tuk na hýždích a bocích 

Ženy s postavou typu hruška trápí větší stehna a hýždě. Rady, jak na hubnutí těchto problematických partií

04. července 2021 16:17 / Depositphotos
 0   0
Větší stehna a hýždě trápí celou řadu žen, tímto nedostatkem trpí hlavně dámy s postavou typu hruška. Pokud chcete v těchto partiích zhubnout, není to snadné. Na druhou stranu ale ani nemožné.

Každá ženská postava má svá specifika a vypovídá to o tom, kde se v těle hromadí tuk. Do značné míry za to může genetika a náš hormonální systém. I tak se ale nemusíte svého snu o lepší postavě úplně vzdát. Nejde sice hubnout jen určité partie, protože tuk se odbourává rovnoměrně z celého těla, i tak se však můžete na problematická místa své figury více zaměřit.

Postava typu hruška má své výhody

Pokud vaše postava připomíná tvar hrušky, tedy máte útlou horní část těla a silnější boky a hýždě, měly bystě vědět, že to má i své obrovské výhody. Netvoří se vám moc takzvaný viscerální tuk, což je tuk v břiše, který utlačuje vnitřní orgány a výrazně škodí zdraví.

Podle vědeckých studií nebyla prokázána souvislost mezi podkožním tukem na stehnech a výskytem metabolického syndromu u obézních lidí. Dále je prokázáno, že gynoidní obezita (postava tvaru hrušky) představuje nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění než obezita androidní (postava typu jablko). Pokud jste ale opravdu obézní, je to špatně a viscerální tuk vás ohrožuje bez ohledu na typ postavy.

Pokud si nejste jisté, že máte postavu ve tvaru hrušky, můžete to snadno ověřit pomocí matematiky. Zjistěte si index WHR. Obvod pasu v centimetrech vydělte obvodem boků v centimetrech. Pokud je výsledek pod 0,7, jste typická hruška.

Pozor na otoky

Ženy s postavou hrušky však na druhou stranu mohou trápit otoky, které vznikají nesprávnou cirkulací mízy (lymfy). Nejčastěji na otoky trpí nohy. Dalším typickým příznakem, že lymfatický systém nepracuje tak, jak má, je výskyt celulitidy. O tom, jak s otoky končetin zatočit pomocí houby, jsme psali zde.

Na stehna platí změna jídelníčku

Pokud hodláte se silnými stehny a hýžděmi zatočit, je třeba si v prvé řadě osvojit zásady zdravého životního stylu. Základem je zdravá strava. Jelikož lymfatický systém zbavuje tělo nečistot, tak mu nejvíce pomůžete tím, že do těla tyto nečistoty nebudete dodávat.

Vynechte tedy veškeré ultra-zpracované potravinářské produkty, které už vůbec nepřipomínají původní suroviny. Příklad mohou být oplatky plněné krémem ze ztuženého tuku, majonézové pomazánky plné barviv a další. Žádná barviva, umělé konzervační látky, chemicky modifikované složky potravin, ani přemíru jednoduchých cukrů vaše tělo nepotřebuje a naopak musí se s nimi složitě vypořádat. Nepoděkuje vám ani za alkohol a jiné toxické látky, které pak musí pracně odbourávat.

"Naopak dodejte organismu potraviny bohaté na vitaminy, minerální látky, bílkoviny a antioxidanty. To jsou látky, které tělo potřebuje. Obecně je ale nejlepší zařazovat do stravy co nejvíce přirozených základních potravin, na které nepotřebujete etiketu se složením. Pokud se budete lépe stravovat a hlavně v množství odpovídajícímu vašemu zdravotnímu stavu a způsobu života, máte částečně vyhráno," konstatovala nutriční specialistka Klára Zlomková.

Zařaďte silový trénink i kardio

Jen s úpravou jídelníčku si ale zřejmě nevystačíte, je třeba se začít také správně hýbat. Existuje jednoduché pravidlo - silový trénink pomůže při formování postavy, kardio podpoří hubnutí. Je třeba propojit obě tyto aktivity. Když zvolíte jen kardio, budete hubnout nejen tuk, ale zřejmě i svaly, což není žádoucí. Optimální je proto do týdenního cvičebního plánu zahrnout jak posilování, tak vytrvalost nebo intervalový trénink typu HIIT. 

Zda budete v rámci kadia běhat, plavat nebo jezdit na kole, je pouze na vás. Kardio lze zařadit buďto na závěr silového tréninku, nebo zvlášť. V případě, že si naplánujete kardio cvičení samostatně, můžete zvolit mírnou až střední intenzitu, která by měla trvat alespoň 30 minut, nebo kratší, ale intenzivnější HIIT trénink. 

Co se týká silového tréninku, po jeho skončení můžete mít až 48 hodin zrychlený metabolismus. I přesto, že se v tréninku zaměřujete na hubnutí v oblasti boků a stehen, nezapomínejte ani na jiné části těla. A to zejména na ramena, záda, ruce. Díky tomu, že budete mít trošku širší záda a kulatá ramena, bude vaše spodní část těla působit opticky štíhlejší. Do tréninku byste měly zařazovat cviky, které "potrápí" více svalů najednou. Spálíte tak více kalorií. Patří sem třeba dřepy, mrtvé tahy, výpady, shyby, kliky, plank, mountain climbers, angličáci apod. S cílem podpořit hubnutí a zachovat svalovou hmotu můžete zařadit 2–3 tréninky celého těla týdně.

Pomůže i věda

Pokud už jste vyzkoušely vše a s výsledkem nejste příliš spokojené, zkuste se spolehnout na vědu. Vyzkoušet lze například lymfodrenáž. Jde o speciální masáž, jejímž cílem je rozproudit lymfatický systém a redukovat celulitidu. Tuto proceduru je ale nutné pravidelně opakovat. Že tato metoda funguje, dokládá například studie Bayrakci Tunaya, V., et al. (2010).

Pro někoho může být přínosné i cvičení v podtlakové komoře (vacushape). Rozdíly sice nejsou až tak znatelné, ale většinou si můžete zacvičit v soukromí a neřešit, jestli vás někdo pozoruje. Dalším doporučovaným způsobem jak zhubnout stehna, především jejich vnitřní stranu, je kryolipolýza. Při tomto procesu dochází k zmražení tukových buněk a jejich následnému vyplavení lymfatickým systémem.

Zdroj info: www.nutriadapt.cz, www.aktin.cz, onlinelibrary.wiley.com, www.medicalnewstoday.com.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu