|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Móda
Správně vybraná zimní bunda vás v sychravém počasí pěkně zahřeje 

V zimě zahřeje kvalitní bunda. Především dobře zvolený materiál udělá největší službu

24. listopadu 2020 12:31 / Depositphotos
 0   0
Podzim už je v plném proudu a za chvíli tu máme i zimu. Při procházkách v chladném počasí není dobré podceňovat oblečení. Především dobře vybraná bunda vám udělá největší službu.

Pokud zrovna plánujete pořídit si novou bundu, poradíme vám, na co se při výběru zaměřit. Při rozhodování se nejspíš budete řídit nejprve svým citem a vkusem. Na tom není nic divného ani špatného, jen neupřednostňujte vzhled před funkčností, abyste pak v zimě nebyli nepříjemně překvapeni.

Kašmír a vlna jsou hitem podzimu

Pokud si pořizujete bundu nebo kabát do chladného podzimu, rozhodujte se podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Nejlepší volbou je kašmír a vlna, které vás dokonale zahřejí. Kašmír je dokonce ještě teplejší a kvalitnější než vlna, ovšem odpovídá tomu i jeho cena. Nevydrží však zdaleka tolik, co vlna. Ta se hodí jak pro podzim, tak pro zimu ve městě a vydrží déšť i sníh.

Péřová bunda zahřeje každého

Péřové bundy a kabáty jsou v zimě velmi oblíbené. Jejich tepelná izolace je vynikající a neváží téměř nic. Při výběru si však dejte pozor na to, z jakého peří je bunda vyrobena. Vždy by mělo jít o husí peří, nikoliv o levnější kachní nebo dokonce kuřecí. Nikdy byste nemohli požadovat stejné vlastnosti a navíc tyto při namočení silně zapáchají. Péřová bunda by ovšem ani tak neměla navlhnout, jelikož pak ztrácí svou izolační schopnost. S péřovou bundou se do lehkého deště můžete vydat jen v případě, že má vrchní vrstvu s vodním sloupcem.

Zvažte, na co bundu využijete

Při nákupu si také dejte pozor na to, k čemu je bunda určena. Velmi často se setkáte s označením „módní zboží“, stejně jako třeba u bot. Taková bunda je pak vhodná tak maximálně na focení v ateliéru i přesto, že vy si myslíte, že je určena na hory. Jakmile se vám s bundou něco stane, nikdy na ni nebudete moci uplatnit reklamaci, protože jste ji zcela jistě používali v rozporu s doporučením výrobce.

Vyberte správnou velikost

Důležité také je, aby vám bunda seděla. Pokud od bundy očekáváte, že vás bude v chladném počasí hřát, není rozumné koupit si takovou, která vás těsně obepíná. Pod takovou bundu si totiž asi jen stěží vezmete další vrstvy v případě, že se teploty ještě sníží. Zimní i podzimní bunda by měly poskytovat dostatek prostoru pro volný pohyb rukou a neměly by nijak omezovat v pohybu.

Péče je také důležitá

Některé lepší pračky mají přímo program „peří“. Pokud však vlastníte takovou, která tímto programem nebyla vybavena, můžete použít praní na 40 °C – jemné prádlo. Vždy však bez aviváže!

Rozhodně je pak důležité vysušit bundu v sušičce při teplotě kolem 50 °C, která peří vyhovuje. Nemáte-li ani sušičku, sušte bundu na ramínku a několikrát denně ji načechrávejte. V sušičce za vás tuto práci udělají speciální plastové míčky, které při otáčení bubnu sušené věci „naklepávají“. Bundu během pár hodin vyjmete z bubnu v původním stavu, zatímco při sušení na ramínku můžete čekat klidně týden. Jakmile bundu nevysušíte důkladně, může peří začít plesnivět.

Vlněné bundy a kabáty do čistírny

Klasické plstěné vlněné kabáty musejí bez výjimky do čistírny. Pokud se navíc jedná o drahé druhy vln, kterou je například právě kašmír, platí to dvojnásob. Psali jsme také: S ochlazením přichází čas na legíny. Poradíme vám, jak je správně nosit a s čím kombinovat.

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu