|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Žlučníkové kameny patří k častým zdravotním problémům lidí středního věku 

Vyhněte se žlučníkovým kamenům. Jsou často bez příznaků a mohou být spjaty se záněty i rakovinou

06. listopadu 2020 10:24 / Depositphotos
 0   0
Žlučníkové kameny neboli cholelithiáza je velice časté onemocnění, které se vyskytuje u žen po 40. roce života, ale ani mužům se nevyhýbá. Onemocnění je často bez příznaků a může být úzce spjato se záněty žlučníku a dokonce i jeho rakovinou.

Žlučové kameny jsou útvary, které se tvoří buď přímo ve žlučníku, nebo ve žlučových cestách. Toto onemocnění patří k častým zdravotním problémům lidí středního věku. Může za to náš životní styl. Určitě ale není řešením se spoléhat na operaci. Máme několik tipů, jak potížím předcházet.

Žlučník je vlastně rezervoár pro žluč vytvářenou v játrech. Žluč se zde postupně sbírá a v případě potřeby je žlučovodem dopravena do střeva, kde se podílí na trávení, konkrétně na emulgaci tuků, tedy na jejich rovnoměrném rozpuštění, aby bylo možné je využít.

Příznaky

Nejběžnějším problémem v souvislosti se žlučníkem je tvorba žlučových kamenů, které předchází usazování kapének a písku. To způsobuje jednak potíže s trávením, nadýmání, tlaky v břišní dutině, průjem i různé přidružené těžkosti, ale také se mohou projevovat silné bolesti či koliky. Ty vznikají zejména ve chvíli, kdy dojde k zneprůchodnění žlučovodu usazením kamínku. Ale i průchod písku vás může nepříjemně potrápit.

Prevence

Nejlepší prevencí je zdravý životní styl s dostatkem pohybu a s příjmem stravy, která bude mít vhodné složení – hodně zeleniny, trochu ovoce, luštěniny, celozrnné pečivo, netučné maso, domácí vejce, tvaroh či mléko. Z hlediska žlučníku je důležitý příjem kvalitních tuků v rozumném množství. Naše tělo tuky potřebuje, ale jejich přemíra se negativně podepíše na stavu žlučníku i dalších orgánů.

Jak se zachovat při potížích

Když už se dostaví problémy, konkrétně bolest v pravém podžebří, nevolnost, průjem a další projevy, je potřeba začít s dietou. Jezte jen trochu bílého pečiva. Pijte hořký černý čaj nebo ještě lépe čaj mátový. Jste-li doma, lehněte si. Můžete si vzít i tabletu s hořčíkem, který působí proti křečím a může ulevit vašim bolestem.

Je operace nezbytná?

Jsou situace, kdy je chirurgické odstranění žlučníku nutné. To je v případě zánětu, který hrozí, že se rozšíří a způsobí sepsi. Jestliže jsou ale potíže opakovaně působeny jen procházejícími kameny, stojí za úvahu se pokusit kameny rozpustit. K tomu slouží čajové směsi, které koupíte v lékárně či u bylinkářů. Je také potřeba na delší dobu snížit příjem potravin a pokusit se zhubnout. Obvykle se při změně stravovacího režimu podaří i velké kameny zlikvidovat. Zachování žlučníku má svůj význam, neboť zásoba žluči je pro dobré trávení potřebná.

Existují i různé alternativní metody, které se snaží přinutit naplněný žlučník k prudkému vypuzení obsahu. Taková kúra obyčejně předpokládá vysoké dávky hořčíku, aby se uvolnily žlučovody. Následně se člověk určitou dobu postí, užívá projímadlo a pak vypije velkou dávku olivového oleje s grepovou šťávou. Tento postup je velmi nebezpečný a nedoporučujeme jej. Pokud máte větší kameny, mohly by se ve žlučovodech zaseknout a vy byste se doslova ohrozili na životě. Spíš je vhodné zařadit pravidelnou konzumaci trochu olivového oleje na lačno pravidelně, aby se žlučník udržoval v dobré kondici. Pro žlučník nemocný tato metoda už vhodná není. Psali jsme také: Vyhněte se potravinám, které zdraví opravdu škodí. Jejich konzumace se na našem těle dříve či později projeví

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu