|  STYL
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Krása
Droždí má úžasné účinky a stojí jen pár korun  

Droždí dokáže s pletí zázraky. Navíc tlumí chuť na sladké a působí jako přírodní antidepresivum

24. června 2020 18:10 / Shutterstock
 99   2
Droždí naše babičky milovaly. Je přirozeně bezlepkové, protože se vyrábí z řepné melasy. Mohou ho konzumovat i vegani, protože neobsahuje žádnou surovinu živočišného původu. Tento malý poklad je bohatým zdrojem důležitých vitaminů celé skupiny B a jeho účinky jsou k nezaplacení.

Kvasinice jsou součástí lidské historie již více než 5 000 let, nejprve se používaly například k výrobě chleba a vyrábějí se pomoci nich i alkoholické nápoje. Droždí naše babičky milovaly, dnes je mimo kuchyni téměř zapomenuté. A je to škoda. Je to totiž levný a zároveň účinný recept nejen na krásu. Droždí, to je opravdový zázrak ukrytý v nenápadné v kostce.

Antidepresivum i bojovník s chutěmi

Věděli jste o tom, že droždí působí jako přírodní antidepresivum? Díky vysokému obsahu vitaminu B pomáhá proti úzkosti, prudkým změnám nálad a nervozitě. A to není zdaleka všechno. Droždí toho dokáže mnohem víc. Droždí obsahuje velké množství vitaminů ze skupiny B, zejména B1 – thiamin, B2 – riboflavin a B3 – niacin. Díky tomu je skvělé nejen na nervy, ale také na pokožku (pomáhá hojit podrážděnou pleť - zejména akné), na vlasy i na nehty.

Jako bonus droždí obsahuje vyšší množství fosforu, železa, zinku, hořčíku, draslíku, selenu a chromu, přičemž ten posledně jmenovaný se podílí na udržení stálé hladiny glukózy v krvi, proto redukuje neodolatelnou chuť na sladké.

Podporuje nejen trávení, ale i imunitu

Droždí podporuje trávení, posiluje imunitu, odbourává nespavost a únavu. Podle odborníků má droždí nejlepší účinek, když ho konzumujete s vodou či mlékem těsně před spaním. Proč právě v tento čas? V noci se tělo regeneruje a jakákoli podpora se mu tedy hodí ještě víc, než kdykoli během dne.

Vlasy vám poděkují

Chcete-li svým kadeřím dopřát lesk a pružnost, stačí, když do teplého mléka rozdrobíte dvě lžíce kvasnic a necháte chvíli odpočívat. Pak vmíchejte půl kelímku jogurtu a dvě lžíce medu. Směs naneste na vlhké vlasy a zafixujte folií. Po hodině masku smyjte. Vlasy vám poděkují a okolí to určitě zaznamená.

Prasklé koutky úst

Pokud vám často praskají koutky rtů, droždím nic nezkazíte. Naopak – možná v něm najdete toho nejlepšího parťáka k tomu, aby se vše napravilo. Vitamin B totiž rychle regeneruje, takže když si připravíte kašičku z rozdrobeného droždí a kapky olivového oleje, a tu pak nanesete na postižené místo, rána se brzy zacelí.

Pleťová maska z droždí

Trápí vás pupínky? Pleťová maska z droždí rozhodně stojí za vyzkoušení! Kostku droždí smícháte opět s trochou teplého mléka. Směs, která z toho vznikne, nanesete na obličej a necháte 20 až 30 minut působit (než zaschne). Poté masku sloupněte a omyjte pleť vlažnou vodou. Uvidíte, jak vám poděkuje. Skoncujte s akné přírodní cestou. Domácí masky, které dokáží doslova zázraky. Psali jsme také: Nepodceňujte první příznaky nebezpečné nemoci. Dna dokáže tvrdě trestat.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu