|  STYL
ne 16. června, svátek má Zbyněk, zítra Adolf
Zdraví
Olivový olej má blahodárné účinky na lidské zdraví, musí ale jít o extra panenský 

Olivový olej má velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Dejte si ale pozor, má to jeden háček

09. května 2020 09:10 / Depsitphotos
 0   0
O tom, že olivový olej má pozitivní vliv na lidské zdraví, není pochyb, dokládají to i mnohé studie. Má silné protizánětlivé účinky, blahodárný vliv na srdce a snižuje riziko cukrovky i rakoviny. Jenže není olivový olej jako olivový olej a ne každý tuto léčivou moc skutečně má.

Olivový olej obsahuje 97 % triglyceridů a volných mastných kyselin. Z toho 60 - 83 % tvoří mononenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová), 5 - 22 % polynenasycené a 13 - 20 % nasycené mastné kyseliny. Olivový olej je tak nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin. Zbylé 3 % tvoří rozmanité portfolio látek s antioxidačními vlastnostmi. Jde především o vitamin E a K, polyfenoly a beta karoteny. Ale pozor! Všechny tyto vlastnosti má pouze a jen extra panenský olivový olej. Žádný jiný.

Správný druh oleje

Pokud chcete mít doma olej, který bude chutný a zároveň zdravý, musíte sáhnout po správném druhu. Pokud totiž nekoupíte kvalitní olivový olej, jeho pozitivní přínos bude minimální. Jediný druh olivového oleje, který obsahuje všechny antioxidanty a biologicky aktivní složky, je extra panenský olivový olej.

V obchodě ale rozhodně nespoléhejte jen na nápisy. Někteří výrobci dají na láhev štítek "extra panenský", ale ve skutečnosti se nejedná o extra panenský olivový olej, ale olej, který je naředěn jinými druhy rafinovaných olejů. Vždy si proto pečlivě prověřte, zda opravdu kupujete pravý extra panenský olivový olej. Jen tento olej bude zdravý a ještě se může pochlubit výtečnou chutí a vůní. U tepelně lisovaných olejů totiž dochází k jejich degradaci, a to nejen z hlediska blahodárných účinků, ale také chuti a vůni.

Zatočí se záněty

Velké procento z mononenasycených tuků tvoří kyselina olejová. Zmírňuje zánět a má řadu pozitivních účinků na geny spojované se vznikem nádorových onemocnění.

Chronický zánět je považován za jednu z hlavních příčin řady onemocnění, jako je například rakovina, kardiovaskulární onemocnění, metabolický syndrom, diabetes, Alzheimerova choroba, artritida a dokonce i obezita.

Mozková mrtvice

Olivový olej také funguje jako prevence mozkové mrtvice. Američtí vědci například zjistili, že olivový olej snižuje riziko mozkové mrtvice u osob starších pětašedesáti let až o 41 procent.

Mrtvice je přitom jednou z nejvážnějších chorob tohoto věku a také příčinou, proč se starší lidé ocitají zcela závislí na jiných. Po jediném záchvatu totiž často dochází k nevratnému ochrnutí na jednu polovinu těla, včetně ztráty schopnosti mluvit a samostatně se o sebe postarat. Bývá postižena i jedna polovina mozku. Pravidelná konzumace tohoto tekutého zlata se proto opravdu vyplatí.

Kardiovaskulární onemocnění

Kyselina olejová podporuje i funkci srdce. Pomáhá totiž v těle chránit zdravý cholesterol od poškození oxidací, tím chrání před kardiovaskulárními chorobami a podporuje správnou činnost krevního oběhu. Nezanedbatelný je také fakt, že kyselina olejová preventivně působí proti vysokému tlaku. Podle jedné ze studií dokonce pravidelná konzumace olivového oleje umožňuje snížit množství užívaných léků na krevní tlak o 48 %.

Alzheimerova nemoc

Jednou z příčin vzniku Alzheimerovy nemoci je ukládání takzvaných beta amyloidových plaků uvnitř mozkových buněk. A vědci při pokusech na myších zjistili, že látky obsažené v olivovém oleji mohou pomáhat tyto plaky z mozkových buněk odstranit.

Cukrovka

Extra panenský olivový olej je podle italských vědců přírodním lékem na cukrovku. Nejen, že působí preventivně, ale zároveň u pacientů, kteří trpí touto nemocí, snižuje riziko sekundárních komplikací. Římská univerzita La Sapienza prokázala, že kvalitní olivový olej snižuje koncentraci glukózy v krvi (glykémie) a naopak zvyšuje koncentraci inzulínu v krvi (inzulinémie) u zdravých osob.

Rakovina

Antioxidanty v olivovém oleji účinně působí také proti rakovině. Právě antioxidanty pomáhají bránit poškození buněk volnými radikály, což je považováno za jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik rakoviny. Řada laboratorních studií také potvrzuje, že některé složky olivového oleje dokonce pomáhají likvidovat nádorové buňky.

Revmatoidní artritida

Olivový olej může pomáhat i v léčbě revmatoidní artritidy. Studie totiž odhalily, že konzumace olivového oleje snižuje oxidativní stres a zánětlivé parametry v krvi u lidí s revmatoidní artritidou. Pacienti díky olivovému oleji mohou zmírnit bolesti a otoky kloubů. Tyto pozitivní účinky se ještě zesilují, pokud nemocní lidé současně konzumují i rybí olej.

Antibakteriální účinky

Olivový olej obsahuje řadu živin, které potlačují růst nebo dokonce zabíjí škodlivé bakterie. Jednou z těchto bakterií je Helicobacter pylori, která žije v žaludku a může se podílet na vzniku žaludečních vředů nebo dokonce rakoviny žaludku. Laboratorní studie potvrzují, že extra panenský olivový olej účinně působí proti osmi kmenům této bakterie, přičemž tři z nich jsou rezistentní na léčbu antibiotiky. Studie provedená na lidech potvrdila, že 30 gramů extra panenského olivového oleje denně dokáže zlikvidovat bakterii Helicobacter pylori u 10 - 40 % lidí, a to do dvou týdnů. O tom, co dokáže lžička olivového oleje s pár kapkami citronové šťávy, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu