|  STYL
ne 23. června, svátek má Zdeňka, zítra Jan
Zdraví
Intimní partie každé ženy jsou velmi citlivou oblastí 

Intimky pomáhají ženám cítit se dobře. Je však vhodné jejich každodenní nošení?

19. dubna 2020 17:51 / Shutterstock
 1   0
Všechny ženy milují pocit čistoty – obzvláště pak v oblasti intimních partií. A právě proto byly vynalezeny tzv. intimky, které pomáhají ženám na celém světě být v suchu a pohodlí. Je však každodenní nošení slipových vložek neškodné?

Ženské genitálie jsou pro svou správnou funkci a zdraví udržovány v neustálém vlhku, což se u některých žen projevuje slabým nebo žádným, ale u některých žen i silnějším výtokem. Proto si řada žen oblíbila snadno vyměnitelné intimky, které napomáhají pocitu čistoty.

Každodenní nošení jednorázových vložek však může mít na ženské zdraví i negativní vliv, a to především při nedodržování základních pravidel.

Každodenní pocit čistoty

Poševní výtok je zcela přirozená věc. Některé ženy jej téměř nezaznamenají, jiné si na jeho množství, obzvlášť v určitých fázích cyklu, stěžují, i přesto, že jsou zcela zdravé.

V takovém případě je pak velmi nepříjemné, když je žena ve vlhkém prádle celý den bez možnosti výměny. Slipové vložky jsou pak jasnou volbou, jak udržet intimní partie v čistotě a pohodlí.

Když už, tak měnit

Oblast ženských intimních partií je ovšem díky své anatomii velmi náchylná k infekcím. Nejlevnější neprodyšná vložka nebo jejich nedostatečná výměna v průběhu dne se pak může na zdraví ženy podepsat negativně. Sekrece na spodním prádle navíc reaguje úplně jinak, než ta na slipové vložce a u ženy pak může dojít při nedostatečném dodržování hygienických pravidel i k infekci. Proto pokud máte důvod k výměně, vložku jednoznačně vyměňte.

Jsou prodyšné, ale…

Řada výrobců uvádí, že vložky jsou sice nepropustné, ale zároveň prodyšné. I tak si některé ženy stěžují na pocit zapaření. Běžné vložky z buničiny navíc obsahují i přidané chemické látky, které mají za úkol neutralizovat pachy a podobně a u citlivých žen mohou způsobit vyrážky. Řada žen je s nimi ale spokojená a jejich používání si nemůže vynachválit. Záleží zkrátka na citlivosti každé ženy.

Přírodní slipové vložky

Pro ty citlivější však existují i vložky, které mají zcela stejnou funkci, ale jsou plně ekologické a organické. Jsou prokazatelně určené pro kontakt s lidskou pokožkou, na kterou nemají žádný škodlivý vliv a jsou chemicky a zdravotně neškodné. Vrchní vrstva vložky je navíc z bavlny, tudíž nedráždí citlivou pokožku a přináší pocit pohodlí.

Látkové bio intimky

Další variantou jsou látkové vložky, které můžete po použití vždy vyprat a po usušení použít znovu. Lze je používat při slabším výtoku, ale i při běžné menstruaci nebo v šestinedělí. Jsou rovněž velmi ekologické a pro ty z vás, které dbáte na životní prostředí, jsou tudíž vhodnou alternativou ke klasickým vložkám či intimkám.

Jsou složeny z kvalitní bavlny, která zbytečně nedráždí intimní partie těla, jsou skvěle prodyšné a vhodné pro dlouhodobé používání. Stačí je vyprat na 60 °C s kapkou antibakteriálního esenciálního oleje a poté znovu použít. Psali jsme také: Syndrom dívčího kolene trápí čím dál více žen a dívek.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu