|  STYL
ne 16. června, svátek má Zbyněk, zítra Adolf
Krása
Ruce je třeba hlavně důkladně hydratovat 

Jak zvláčnit suché ruce, aby byly hebké a vypadaly znovu mladistvě

01. května 2020 08:53 / Depositphotos
 2   0
Ruce každý používá dnes a denně, a tak je to na nich mnohdy znát. Pokud jste si i vy všimli, že se vám kvalita pokožky na rukou rapidně zhoršila, začněte s tím něco co nejrychleji dělat. Suché ruce vám totiž zbytečně přidávají roky navíc.

Suché ruce způsobuje mnoho faktorů, některé lze ovlivnit více, některé méně. Často si mnozí ani neuvědomují, že svou kůži vystavují škodlivému prostředí. Následkem pak může být ztráta lipidové vrstvy, která naruší ochrannou bariéru. Kůže není schopná zadržet vlhkost a trpí. Kromě lipidové vrstvy je třeba myslet také na vrstvu ceramidů - lipidových molekul nezbytných pro zachování hydratace. O ruce je zrátka důležité pečovat.

Nejčastější příčiny suchých rukou

V prvé řadě je dobré si uvědomit, co všechno může suché ruce způsobovat:

  • Chemikálie - spadají sem nejen čisticí prostředky a různé chemické látky, ale také nekvalitní kosmetika nebo také barva na dřevo, která narušuje ochrannou bariéru kůže.
  • Chlad - určitě jste si všimli, že v období mrazu, větru a sněhu potřebujete krémy na ruce víc než jindy. Pokožka se v tomto období vysušuje, zpomaluje se průtok a teplotní výkyvy způsobují ztrátu elasticity. Kůže je tak celkově více náchylná na popraskání.

  • Příliš časté mytí rukou - mytím rukou příliš horkou vodou se zbavíte nejen bakterií a virů, ale také lipidů, které jsou na povrchu pokožky. Na hydrataci nepřidává ani použití bezkontaktních horkovzdušných sušičů na ruce.
  • UV záření - při nadměrnému vystaveni UVA a UVB záření se zvyšuje riziko vzniku pigmentových skvrn a také volných radikálů. Když pokožku při pobytu na slunci dostatečně nechráníte, voda se odpařuje a pokožka se vysušuje.
  • Klimatizace a topení - z radiátorů a klimatizačních jednotek vychází suché teplo, které odčerpává z pokožky vlhkost. Pokud pobýváte v přetopené místnosti, může to být příčina suchých rukou.
  • Věk - s přibývajícím věkem a v důsledku hormonálních změn klesá elasticita kůže, ubývá kolagenových vláken i množství kyseliny hyaluronové, množství mazových žláz a schopnost vytvářet lipidy. Pokožka je po celém těle na dotyk sušší.
  • Nedostatečný pitný režim - málo vody v těle se projeví navenek jako suchá pokožka. 
  • Projevy onemocnění - suchá kůže na ruce je projevem onemocnění jako atopie, lupénka, při poruchách štítné žlázy anebo při cukrovce. Glukóza s sebou strhává při tvorbě moči nadmíru vody a při častém močení hrozí dehydratace.
  • Užívání některých léků - suchá kůže je typickým projevem při užívání léků na akné a při užívání diuretik.

Co udělat pro vláčné ruce

Péče o ruce by měla být pravidelná a hlavně komplexní. Zde je pár tipů, co můžete pro hezčí vzhled svých rukou udělat: 

  • Hydratace - používejte krémy, oleje a emulze určené speciálně pro pokožku na rukách. Vyvarujte se ale nadměrně parfemovaným přípravkům a přípravkům s obsahem alkoholu, které pokožku vysušují. Krémy naopak mohou obsahovat ceramidy nebo kyselinu hyaluronovou.
  • Vyvarujte se chemikálií - při práci s čisticími prostředky a saponáty, které pokožku rukou narušují, používejte vždy ochranné gumové rukavice.
  • Vyhněte se horké a ledové vodě - k mytí rukou používejte vlažnou vodu, důkladně opláchněte mýdlo a poté osušte. Vhodné je použít hydratační přípravky po každém namáčení ve vodě.
  • Dopřejte rukám peeling - jednou za týden použijte na ruce peeling. Odstraníte odumřelé buňky a napomůžete regeneraci. Po použití ruce namažte hydratačním krémem.
  • Připravte si regenerační zábaly - namažte ruce silnou vrstvou krému a poté si navlékněte bavlněné rukavice a nechte působit přes noc. Zkuste např. zábal z měsíčku lékařského, na který vám bude stačit cca 250 g vazelíny (či vepřového sádla), kterou zahřejte a poté spolu se dvěma hrstmi nařezaného (či usušeného) měsíčku krátce povařte. Vychladlou směs nechte 24 hodin odstát a vzniklou mast (lze i přecedit) natřete na ruce.
  • Doplňky stravy pro zdravou pokožku - zařaďte do jídelníčku doplňky stravy speciálně určené pro zdraví pokožky. Mohou obsahovat například biotin, niacin, vitamin A, vitamin E, zinek či měď. Tyto látky chrání pokožku před škodlivým oxidativním stresem a pomáhají bránit se projevům stárnutí, kterými jsou především vrásky. Měď zároveň přispívá k normální pigmentaci pokožky a vlasů. O tom, co pomůže na popraskané paty, jsme psali zde.
Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu