|  STYL
ne 23. června, svátek má Zdeňka, zítra Jan
Krása
Vlhko a teplo pod rouškou podporuje množení nežádoucích bakterií 

Pleť pod rouškou trpí víc, než si myslíme. Správná péče o ni je proto opravdu důležitá

20. dubna 2020 10:45 / Depositphotos
 2   0
Rouška sice chrání před koronavirovou infekcí, ale pleti neprospívá. Výsledek? Tvorba akné a dalších kožních problémů. Jak správně pečovat o pleť pod rouškou? Chce to změnu.

Možná, že patříte k těm lidem, kteří si roušku nasazují jenom na pár minut denně, například v době, kdy jdete na nákup. Ale jsou tací, kteří musejí s rouškou trávit celé hodiny. A na to samozřejmě není naše pleť zvyklá. Vlhko a teplo, které se pod ní zadržuje, podporuje množení bakterií a vylučování potu. Dlouhodobé nošení roušky může naši pleť pořádně potrápit, ať už začervenáním, svěděním nebo náhlým výskytem pupínků. Řešením je speciální péče, která není nikterak složitá ani časově náročná. 

Žádný make-up

Pod rouškou není vidět nic, proto je tedy zcela zbytečné používat jakýkoliv make-up, pudr a rtěnku. Právě líčidla mohou být příčinou, proč se vám najednou zhoršila pleť v místech, kde nosíte roušku. Proto vydržte a nechejte pleť co nejvíce dýchat. Potřebuje to. 

Čistit, čistit, čistit

Doslova. Několikrát denně vyčistěte svou pleť čisticím mlékem, gelem, pěnou nebo olejem. Nezapomeňte také použít pleťové tonikum. Tím rozpustíte usazené nečistoty a maz. I koronavirus má lipidovou membránu, kterou narušují tuková rozpouštědla. Používejte ideálně mycí emulze, které obsahují AHA kyseliny. Pokud trpíte akné, používejte speciální přípravky na problematickou pleť, které by měly zklidnit zánětlivé procesty. 

Masky a peelingy

I když v této době nemůžete ke kosmetičce, zakupte si alespoň v drogerii různé masky a peelingy, anebo si vyrobte domácí z toho, co najdete doma. Samozřejměm masky volte takové, které jsou vhodné pro váš typ pleti. Jednou či dvakrát týdně odstraňte z pleti odumřelé buňky a naneste masku, která pleť důkladně vyčistí. Skvěle vám pomůže také pravidelná detoxikační nebo čisticí pleťová maska.

Hydratujte

Než si nasadíte roušku, naneste na obličej lehký denní hydratační krém či gel. Těžká olejové séra si raději nechejte na večer. Během dne si pleť několikrát opláchněte vlažnou vodou a jemně usušte. A pokud máte možnost, opět použijte hydratační krém, který se snadno vstřebává a nezanáší póry.

Správné použití roušky

Roušku používejte opravdu jenom tam, kde je potřeba. Nemá smysl si zakrývat obličej, když osamoceně běháte v lese, jezdíte na kole nebo venčíte psa a několik desítek metrů kolem vás prokazatelně nikdo není. Stejně tak vám je k ničemu, pokud jedete sami v autě. Mějte také na paměti, že rouška funguje pouze tehdy, dokud nezvlhne. U papírové je to cca 20 minut. Pokud ji nosíte celý den, spíš si ubližujete. Vlhká rouška je už propustná. Psali jsme také: Botulotoxin odstraní mimické vrásky, pomerančovou bradu i pocení. Na co si ale dát velký pozor?.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu