|  STYL
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Krása
Mravenci patří v létě mezi naše úhlavní nepřátele 

Poradíme, jak se zbavit dotěrného hmyzu bez chemických prostředků

21. července 2018 12:20 / Pexels
 0   0
Komplikují vám romantický večer na terase dotěrní komáři? Napadly vaši oblíbenou kytku nebo zeleninu na zahrádce mšice? Nevíte si rady, jak se zbavit mravenců, kteří si přivlastnili váš chodník? Máme pro vás pár tipů, jak se těchto nepříjemných škůdců zbavit.

Nepoženeme vás do prvního obchodu, abyste tam nakoupili spoustu chemických prostředků a postřiků. Místo chemie využijeme přísady, které najdete ve své domácnosti.

Komáři se k vám už nepřiblíží

Rádi byste v létě seděli na terase nebo spali s otevřeným oknem, ale brání vám v tom komáři? Zkuste rozříznout citron napůl a napíchat do něj několik hřebíčků. Citron pak položte vedle vašeho sezení nebo na noční stolek. Uvidíte, že si užijete večer a noc bez komárů. Z podobných přísad si můžeme vyrobit i domácí repelent. Do 200 ml Alpy (lihový bylinný roztok) nasypeme 30 hřebíčků a přidáme nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Tuto směs necháme louhovat 24 hodin a potom aplikujeme jako standardní repelent. Domácí repelent doporučujeme skladovat v chladničce.

Cukr jako lapač much a vos

Doslova vražedný lektvar na mouchy a vosy připravíme smícháním dvou dílů cukru s jedním dílem vody. Uvařte sirup, nalejte ho do keramické misky a umístěte například na parapet. Tento lektvar bude účinkovat jako přírodní mucholapka. Vyzkoušejte i další přírodní odpuzovače.

Cukr zbaví zahradu háďátek

Háďátka jsou škůdci, kteří napadají kořenovou zeleninu, ale i rajčata nebo okurky. Těchto miniaturních červů, kteří přezimují hlavně ve sklenících a na jaře se líhnou larvy, se zbavíme, pokud rostliny a hlínu kolem nich posypeme hrstí cukru. Rostlinám cukr neublíží a pro háďátka bude tak nepříjemný, že časem z vaší zahrádky zmizí.

Jak na dotěrný lezoucí hmyz?

Smíchejte prášek do pečiva s cukrem. K jednomu sáčku prášku do pečiva přidejte dvě lžíce cukru. Touto směsí posypte všechna místa, kde jste přistihli škodlivý hmyz nebo kde máte podezření, že by se mohl hmyz vyskytovat. Tuto akci opakujte do té doby, dokud se svého nepřítele nezbavíte.

Mravenci se bojí octa

Pokud vás v kuchyni trápí mravenci, vyzkoušejte čas od času podlahu vytřít vodou s přidaným octem. Mravenci nemají tuto tekutinu vůbec rádi. Pokud se ale stále objevují, dopřejte jim dávku neředěného octa. Nalijte ocet do rozprašovače a exponovaná místa postříkejte.

Mýdlová voda na mšice

Objevili jste na vaší oblíbené květině nebo rostlinách na zahrádce spoustu drobných zelených škůdců? Pokud ano, tak vaše rostliny napadly mšice. Těch se nejlépe zbavíte, pokud do rozprašovače namícháte vodu s tekutým mýdlem. Tímto roztokem potom postříkejte postižená místa. Opakujte dokud mšice z vaší zahrádky nezmizí.

Mátou zastrašíte pavouky

Mátové lístky můžete rozdrtit a umístit na strategická místa v domě. Sušenou mátu můžete dát i do vašeho šatníku nebo pod matraci. Kromě odpuzovače pavouků a dalšího nechtěného hmyzu se máta postará i o příjemnou relaxační vůni. Pokud máte doma esenciální mátový olej, můžete ho smíchat s vodou a dát do postřikovače. Pokud čas od času tuto směs rozprášíte v celém domě, budete mít od pavouků klid.

Trápí vás v šatníku moli

Pokud vám moli proděravěli váš nejoblíbenější kabát, nebo se vrhli do jiného kousku oblečení, musíte s nimi okamžitě zatočit. Do skříně nebo šatníku dejte několik sáčků se sušenou pomerančovou kůrou. Dalším spolehlivým odpuzovačem je sušená levandule, která zároveň krásně provoní vaše oblečení.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu