|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Aby si potraviny zachovaly svůj vzhled i chuťové vlastnosti, je důležitá správná teplota a délka skladování v mrazáku 

Jak správně skladovat potraviny v mrazáku a jaká je jejich trvanlivost

10. listopadu 2019 11:04 / Depositphotos
 9   0
Díky lednici a mrazáku se podstatně zkvalitnila možnost dlouhodobého uchování potravin, přesto byste měli vědět, jak dlouhá je jejich trvanlivost po dobu zmrazení.

Znáte to všichni - pokud se objeví výhodná nabídka v supermarketu, nákupní košíky se rychle plní zbožím, které nejsme schopni ihned zkonzumovat. Pak se nám potraviny hromadí v lednici a také v mrazáku. Víte ale, jaká je ideální doba pro uchování jednotlivých druhů potravin?

Skladování masa

Od doby nákupu se doporučuje chlazené maso zpracovat do dvou dnů, ale podle typu masa může vydržet v chladničce až 2 – 4 dny. U zmražených potravin je doba skladování v tabulce orientační - platí úměra, že čím tučnější je maso, tím rychleji podléhá zkáze a doba jeho uskladnění je tudíž kratší. Naopak maso libové vydrží v dobré kondici i dvojnásobně déle.

Trvanlivost chlazeného masa:

  • dušené maso: 1 – 2 dny
  • mleté maso: 1 – 2 dny
  • drůbež: 2 – 3 dny
  • pečeně: 2 – 4 dny
  • kotlety: 2 – 4 dny
  • steaky: 2 – 4 dny

Trvanlivost mraženého masa:

  • vepřové: 6 měsíců
  • drůbež: 8 – 10 měsíců
  • hovězí: 8 – 10 měsíců
  • jehněčí: 6 měsíců
  • mleté maso: 2 - 3 měsíců
  • ryby: 4 měsíce
  • vnitřnosti: 2 – 3 měsíce
  • klobásky: 2 měsíce

Maso je nutné uchovávat v lednici řádně balené, tedy umístěné do igelitového sáčku, potravinářské fólie, alobalu, nebo plastové nádoby - ideálně vakuované. Nezapomeňte si každý takto zabalený kus masa dobře označit datumem zmrazení.

Ostatní potraviny

Pokud jsou potraviny řádně zabalené, vydrží mléčné výrobky a pečivo do 3 měsíců. Zelenina podle druhu až 1 rok. U ovoce to je 8 až 12 měsíců.

Zkrontrolujte teplotu mrazáku

Potraviny v mrazáku skladujte při ideální teplotě -18 °C. Pro dlouhodobé skladování ale můžete nechat teplotu klesnout až na -22 °C. Ovšem při příliš nízké teplotě mráz potraviny rychle vysušuje.

Rozmrazujte pomalu

Ideální místo pro rozmrazování masa a ryb je v lednici. Díky tomuto pomalému procesu rozmražení zachováte masu jeho nejlepší možnou kvalitu a udržíte v něm maximum výživových hodnod. Ovoce, zeleninu nebo i pečivo můžete nechat vyndané a rozmrazovat při pokojové teplotě. Rozmražené potraviny již za žádnou cenu však znovu nezmrazujte! Dále čtěte: Věděli jste, že rýže se má skladovat v lednici? Správné uchovávání potravin je pro udržení jejich kvality klíčové.

Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu