|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Noční můra každého, kdo kdy neuhlídal mléko v hrnci 

Připálilo se vám na plotně mléko? Poradíme, jak se zbavit připálenin i zápachu

23. října 2019 17:46 / Internet
 1   0
Jedna z nejhorších nehod, která se vám může v kuchyni stát, je vyvřené a následně připálené mléko. A když si takto znečistíte nejen vařič, ale i hrnec, který prostě neuhlídáte, pak je vztek dvojnásobný. Takovéto nadělení se velmi obtížně čistí, proto vám přinášíme několik osvědčených rad, jak se následků připáleného mléka zbavit.

Věříme, že díky následujícím krokům zmírníme vnímání mléčné pohromy na únosnou mez. Také přidáme radu, jak se v kuchyni zbavit zápachu z připáleného mléka. 

Nevzdávejte to bez boje

Hrnec nebo rendlík od připáleného mléka občas končí v popelnici, protože někdo neudrží nervy při pokusu o očištění. Často se takový pokus musí opakovat, ale nevzdávejte to, připálené mléko je sice silný protivník, ale vy přece také, no ne?

Začněte důkladným odmočením

Všechny dále uvedené postupy mají jedno společné. Od mléka připálený hrnec je nutné nechat pořádně odmočit, klidně i přes noc. Do vody můžete nasypat velkou hrst soli, klidně i s jedlou sodou a kypřicím práškem. Vyzkoušené je také odmáčení octem. Pokud vám nevadí octový odér, můžete jej klidně nechat v připáleném hrnci nechat projít varem a poté dát třeba na balkon, a to také kvůli octomilkám. Někdy jde následující den připálenina odloupnout, pokud ne, holt budete muset drhnout.

Pozor na poškrábání

Po odmočení přichází na řadu mechanická očista. Rozhodně nepoužívejte kovovou drátěnku ani jiné předměty, kterými byste hrnec mohli poškrábat. Plastovou drátěnku či houbičku sice asi zničíte, ale jde to i s nimi. Na hrubé připáleniny můžete zkusit použít i plochou dřevěnou vařečku. Pokud na dně stále zůstávají zdánlivě neodstranitelné skvrny, nalijte do hrnce Savo a druhý den se pokuste dílo dokonat.

S mlékem na sporáku jednejte rychle

Když se vám vroucí mléko vylije na sporák, měli byste jej ihned setřít mokrým hadrem a nakapat na něj ocet, zabráníte tak šíření nepříjemného zápachu. Samozřejmě si dávejte pozor, abyste se nespálili. Pokud se již mléko stihlo připálit, nakapejte na houbičku trochu oleje, skvrnu přetřete, nechejte pár minut působit a setřete.

Věříme, že se vám s našimi radami podaří zbavit se případných mléčných připálenin. Opět se nám osvědčil jeden z nejuniverzálnějších pomocníků v kuchyni – ocet. Jeho neocenitelných služeb můžete využít i v případě připálených pánviček. Podívejte se, jak se dá jeho síla zužitkovat.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu