|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Recepty
Zelí je zelenina, která v Česku roste a konzumuje se odjakživa 

Naložte si kysané zelí do sklenic a získáte zásobárnu vitaminů na celou zimu

30. října 2019 09:26 / Depositphotos
 125   3
Kysané zelí je velice zdravé díky svému vysokému obsahu vitaminů. A právě to nejvíce oceníte v čase, kdy řádí virózy a nachlazení.

Pokud chcete svému organismu dodat větší množství minerálů a vitaminů, rozjasnit pleť, nebo se snažíte zhubnout, zařaďte do svého jídelníčku kysané zelí. Odborníci jej dokonce považují za jednu z nejdravějších potravin u nás, protože dokáže stimulovat imunitní systém i zlepšit zažívání. Také proto vodu ze zelí nikdy nevyléváme, více o jejich účincích na zdraví čtěte zde. Ovšem kupované kysané zelí se zdaleka nedokáže domácímu vyrovnat. Proto vám poradíme, jak si jej naložit doma, a to i když bydlíte v bytě. 

Správný výběr hlávky

Při výběru hlávky na nakládání zelí vybírejte kusy pevné se slabou žilnatinou. Aby bylo kysané zelí pěkně křupavé a déle vydrželo, volte výhradně čerstvé zelí z podzimní sklizně. Pozor dejte také na to, aby hlávky nebyly namrzlé.

Co potřebujeme

  • 1 hlávka bílého zelí
  • velké prkénko, nůž a mísa
  • sůl (15 - 20 gramů/kilo zelí)
  • kmín
  • dle chuti jde dodat některou z ingrediencí: cibule, jablko, strouhaný křen, česnek, kopr, semínko koriandru
  • zavařovací sklenice o objemu 0,7 l

Postup

1. Hlávku dobře umyjte a odstraňte vrchní vrstvy. Rozkrojte zelí napůl, košťál vykrojte a nakrájejte na tenké proužky - urychlíte tím kvasný proces.

2. Nakrájené zelí dejte do mísy a důkladně prosolte, přidejte kmín a ostatní ingredience dle chuti. Vše pečlivě rukama promíchejte.

3. Zelí musíte pořádně zpracovat. V míse je nutné ho silou mačkat a hníst do doby, než zkřehne a pustí šťávu. Poté nechte minimálně dvě hodiny odpočívat.

4. Láhve je potřeba dopředu důkladně umýt a vyvařit. Zelí do nich natlačte co největší silou tak, aby ve sklenici nezůstával vzduch ani prázdná místa. Pozor ale, aby sklenice nepraskla! Na povrchu by měla zbýt štáva - pokud ne, je třeba přilít trochu slané vody. Sklenice plňte asi tři centimetry pod okraj.

5. Nakonec plnou sklenici uzavřete víčkem nebo potravinářskou fólií a zagumičkujte. Zelí v temné místnosti zraje přibližně tři týdny až měsíc. Pod láhev je také dobré dát talířek či hadr, protože při zrání z ní vytéká přebytečná voda. Pak už stačí jen dochutit či uvařit a je hotovo.

Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu