|  HOBBY
čt 22. května, svátek má Emil, zítra Vladimír
Recepty
Podle vinařů bychom měli burčáku vypít alespoň 5 litrů, tedy kolik máme krve 

Nechte se inspirovat originálním využitím burčáku

23. září 2019 14:26 / Pinterest
 0   0
Burčák je hroznový nápoj, který nejen skvěle chutná, ale lze jej použít všude, kde přislazujeme či přikyselujeme pokrmy. Hodí se tedy výborně do různých dipů či omáček.

Při koupi burčáku je důležité zjistit jeho stáří, přičemž by nemělo přesáhnout tři dny. Zajímat byste se měli také o původ hroznů – třebaže označení „burčák“ může nést jen mok vyrobený z hroznů, jejichž původ pochází z České republiky, k dostání jsou i burčáky z maďarských hroznů. Pokud je burčák příliš sladký, je pravděpodobně mladý. V tomto raném stadiu neobsahuje téměř žádný alkohol.

Skladování nepodceňujte

Když se ušlechtilé kvasinky pořádně probudí k životu, je to ta pravá bouře. Právě to je také důvod, proč bychom burčák neměli uchovávat v zavřených lahvích. Plyn, který tvoří množící se kvasinky, může lahev jednoduše roztrhnout. Explozi se vyvarujete neustálým odpouštěním vznikajícího CO2. V tuto chvíli má mok asi 4 % alkoholu a většině lidem chutná nejvíce. Usazeniny, tvořící se na dně a stěnách, nejsou nijak na škodu.

Netradiční využití najde také v kuchyni

Burčák je vyhlášenou specialitou, jehož sezona vrcholí přelomem léta a podzimu, kdy na něj lze narazit v každé vinárně a byla by škoda nevyužít jeho přednosti také při vaření či pečení. Tím, že burčák obsahuje aktivní bublinky oxidu uhličitého, může skvěle posloužit i místo kypřícího prášku do nejrůznějších těst pro přípravu moučníků a bábovek. Vyzkoušejte třeba banánovo ořechovou bábovku, jejíž recept jsme psali zde. Na jeho další použití přidáváme několik tipů:

Burčákový dip

Burčák dochuťte vinným octem a kořením – ideálně kardamomem, zázvorem nebo skořicí. Může se do něj přimíchat i zkaramelizovaná glazovaná šalotka.

Burčáková zmrzlina

Burčák dochutíte trochou citronové šťávy a smícháte se sněhem z vaječných bílků. Směs mírně naředíte vodou, promícháte a necháte ve formách nebo miskách zamrazit. Podáváte samostatně nebo s ovocem.

Vepřová pečeně

Plátky vepřového masa nakrájejte na plátky, jemně je naklepejte, osolte a opepřete. Na oleji si připravte cibulový základ, pak na něm z obou stran osmahněte plátky masa a nechejte je dusit. Přibližně v polovině dušení přilijete burčák… Výsledná sladkokyselá chuť je opravdu velmi lahodná.

Krémový dezert z burčáku

V burčáku rozmícháte vanilkový pudink, směs ještě mírně naředíte mlékem, vše povaříte a promícháte s kousky ovoce podle vlastního výběru, vše dochutíte skořicí a cukrem.

Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu