|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Zahrada
Pro někoho plevel, pro jiného lahůdka do salátu 

Znáte tento plevel, který je plný užitečných látek? Výtečný je i do salátů

01. července 2019 15:03 / Internet
 0   0
Mnozí zahrádkáři ji považují za plevel. V jiných částech světa je však tato rostlina vyhlášenou lahůdkou. Pokud i vám roste tento nízký plazivý keřík s drobnými lístky na zahradě, zkuste jej náležitě zužitkovat. A o jaké rostlině že je řeč?

Jedná se o takzvanou šruchu zelnou, která byla dokonce oblíbenou stravou indického vůdce Gándího.

Z jihu do celého světa

Dříve bylo možné tento druh listové zeleniny vidět v jižní Evropě, postupně se však rozšířila doslova do celého světa. A ani u nás není výjimečné, že ji najdeme na záhonech, podél cest nebo dokonce prorůstající z chodníků. Tato rostlina má okolo 40 odrůd, které se samozřejmě liší barvou i velikostí, ale každá z nich je skvělým základem salátů. To však neznamená, že ji nelze zpracovat také tepelně. Její úprava je podobná špenátu a skvěle chutná třeba i v polévkách.

Se sluníčkem sládne

Pokud u vás v zahradě ani okolí neroste, můžete si ji právě v tomto období vysadit. Osivo můžete do země zanést až do srpna, a to do sponu 20 na 4 cm. Lístky vám budou průběžně dozrávat do podzimu, obvykle do října. Vždy je sbírejte v poledne, případně odpoledne za plného slunečního svitu, jelikož budou jemnější a nasládlé.

Pokud byste je sbírali ráno, dostane se do popředí chuť kyseliny jablečné, která s přibývajícím sluncem a teplem metabolizuje. Vždy však šruchu sklízejte těsně před tím, než ji budete zpracovávat, protože velmi rychle vadne. Pouze krátkodobě ji můžete uložit v lednici ve sklenici s vodou. Toto platí například když v poledne šruchu posbíráte na večerní použití.

Plevel plný prospěšných látek

Rozhodně stojí za to šruchu ochutnat už proto, že je bohatým zdrojem vitaminů a antioxidantů. Dokonce je nejvyšším nositelem omega-3 mastných kyselin v porovnání s ostatní listovou zeleninou. Je bohatá i na vitaminy A, B a C, v létě pak vaše tělo ocení především hořčík, vápník, draslík a železo.

Mimo šruchy zelné stojí za vyzkoušení také jiný zajímavý druh u nás méně známé listové zeleniny. Je jím kadeřávek, který je také plný tělu prospěšných látek, a právě teď je vhodná doba pro jeho výsev. Více o této rostlině, která přežije i zimu, si můžete přečíst zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu