|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Ořechovka se dá koupit, ale domácí je prostě domácí 

Pravou domácí ořechovku je načase začít připravovat právě teď

30. června 2019 08:56 / Internet
 0   0
Slyšeli jste někdy o takzvaném svatojánském ořechovém likéru? Pokud ne, pak vězte, že se jedná o léty prověřený likér z nezralých vlašských ořechů, na jejichž sběr je právě teď ta nejlepší doba. Podívejte se, jak si můžete připravit poctivou domácí ořechovku.

Pokud i vy chcete mít na zimu tento lahodný nápoj, pojďte se s námi podívat, co pro to musíte v tomto období udělat.

Pamatujte si dva svaté

Od svátku svatého Jana do dne svaté Anny, tedy do 26. července, je ideální doba nasbírat si měkká jádra nezralých vlašských ořechů, která ještě nejsou příliš pevná, takže se s nimi dobře pracuje. Mimo této suroviny budete ještě potřebovat čistý alkohol a aromatické koření. Konkrétně si připravte následující:

  • 20 nezralých vlašských ořechů v silné zelené slupce
  • 1 litr kvalitnější vodky
  • 1 celou skořici
  • 5 ks hřebíčku
  • 3 kuličky jalovce
  • kůru z citronu nebo pomeranče

Jdeme na věc

Základem je každý ořech nakrájet na zhruba půlcentimetrové plátky, ale pozor, slupku neodstraňujeme. Kousky poté vyskládejte do vysoké zavařovací sklenice a přidejte koření včetně citronové nebo pomerančové kůry. Na závěr vše zalijte vodkou, lahev dobře uzavřete a po dobu zhruba šesti týdnů nechejte louhovat, ale v teple, v žádném případě směs neukládejte do chladu.

Šest týdnů macerování

Okolo dne svatého Vavřince nastává čas na další krok v přípravě likéru. Dosavadní výluh zceďte přes jemné plátno a čistý roztok vraťte zpět do láhve. Nyní je načase do něj přidat cukerný roztok, kdy kilogram krupicového cukru rozvaříte v půl litru vody a po zchlazení jej přilijete do ořechového výluhu. Takto bude pracovat další měsíc, než nastane čas přelít ho do menších lahví.

Čekání se vyplatí

Zhruba v polovině září si proto připravte dobře vymyté a vyvařené sklenice, do nichž vzniklý nápoj s pomocí trychtýře přelijete a dobře uzavřete. A i když je jasné, že budete chtít likér ochutnat ihned, odolejte a nechejte jej uležet ještě alespoň do Vánoc. Jednak uleželý bude chutnat mnohem lépe, a navíc v zimních měsících oceníte jeho antibakteriální účinky a při svátečním hodování to, že skvěle podporuje trávení.

Pokud vám už nyní přijde postup zdlouhavý, věřte, že stojí za to tento lahodný nápoj ochutnat a věnovat mu potřebný čas. Pokud budete mít chuť a čas udělat si ořechového likéru více, vsaďte se, že takový originální dárek vaši blízcí jistě dlouho nedostali.

A když už budete vyrábět tento netradiční nápoj, zkuste si také třeba poprvé zasadit méně běžný druh zeleniny, kterou můžete postupně sklízet i celou zimu. Jak jednoduše vypěstovat kadeřávek, a jaké má blahodárné účinky, si můžete přečíst zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu