|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Recepty
Udělejte si z pečení cukroví rodinnou událost 

Upečte si tradiční vánoční zázvorky už nyní, do Vánoc vám pěkně změknou

30. listopadu 2018 18:03 / Shutterstock
 0   0
Mezi tradiční vánoční pečivo a cukroví patřily odjakživa mimo perníčků také takzvané zázvorky. Staročeské cukroví, které znaly už naše babičky, se těší oblibě také dnes. A i chuť zůstává už po desetiletí stejná. Změnilo se jen to, že zatímco dříve patřil do zázvorek jedině čerstvý zázvor, dnes ho mnoho hospodyněk nahrazuje sušeným a citronovou kůrou.

My však pro vás máme recept tradiční, tedy ten, do které patří právě čerstvě nastrouhaný zázvor a hlavně čerstvá citronová šťáva.

Co budete potřebovat

Na tradiční zázvorkový recept našich babiček si připravte následující ingredience:

  • 560 g hladké mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíci citronové šťávy

Jakmile máte všechny suroviny pohromadě, vsypte je všechny do velké mísy a začněte důkladně promíchávat. Dbejte přitom na to, aby se všechny suroviny řádně promísily, protože zejména u zázvoru je to nutné. Nestane se vám pak, že se vám toto koření nakumuluje v jednom místě a vaše snaha po upečení vyjde zcela vniveč. 

Začněte s vykrajováním

Pokud máte suroviny dobře zpracované, vznikne vám tužší nedrobivé těsto, které si následně rozválejte na přibližně třímilimetrový plát. Z něj pak můžete začít vykrajovat různé tvary pomocí formiček, jako například při pečení perníčků. Anebo použít starou dobrou formičku podobnou mašličce, která je pro tvar zázvorek pověstná.

Cukroví pak naskládejte na plech vystlaný pečicím papírem a do druhého dne jej nechejte v chladné místnosti. Díky tomuto kroku totiž budou po následném upečení krásně bílé.

Šup s nimi do trouby

Druhý den se můžete směle vrhnout do pečení. Troubu si předehřejte na teplotu mezi 200 až 220 stupni Celsia, poté v ní pečte každou várku zázvorek necelých sedm minut. O tom, že je cukroví dostatečně upečené, vás přesvědčí jeho jemně narůžovělé okraje. Znamená to zároveň, že další čas by se rovnal spálení.

Po vytažení z trouby nechejte zázvorky pořádně zchladnout a poté je až do Vánoc uložte do uzavřené dózy, aby měly čas do svátků pěkně změknout. A pokud jim dopřejete i trošku chladu, výsledek bude perfektní.

Když už budete mít troubu krásně rozpálenou, zkuste si také upéct vlastní ovocný čaj. Recept, jak na to, naleznete v našem článku zde.

Tip 

Pokud budete mít čas a chuť, můžete pár dnů před Vánocemi zázvorky ozdobit tradiční cukrovo-citronovou polevou. Právě ta byla dle tradice pro toto cukroví tou nejlepší.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu