Pomalu pečená kachna s hrnkovým knedlíkem a kedlubnovým zelím
Postupů na pomalé pečení kachny je více, my vám nabídneme ten, který je naprosto bez jakéhokoliv zásahu.
Jak na to
Budete potřebovat jen nejméně dvoukilovou kachnu, sůl a kmín. Kachnu omyjte a plátěnou utěrkou nebo papírovými utěrkami důkladně osušte. Vložte do pekáče, posypejte solí, kterou vetřete do všech záhybů i dovnitř a pokmínujte.
Solí ani kmínem nemusíte šetřit. Pekáč přikryjte, pečte 5 hodin na 120 stupňů Celsia. Možná se budete divit, ale kachna se ani na začátku nepodlévá! A i když budete cítit nutkání se podívat, jak se kačenka peče, odolejte a nebojte se, bude skvělá. Po pěti hodinách pekáč odklopte a na 180 stupňů Celsia ještě asi 20-30 minut dopečte křupavou kůrčičku.
Domácí hrnkové knedlíky
Často se lidé bojí vařit knedlíky, protože se obávají, že se rozvaří nebo nedovaří, rozpadnou se, budou mazlavé a tak podobně. Náš recept je jednoduchý a zamilujete si jak jej, tak samotné knedlíky. Připravte si:
- 2 hrnky hrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 4 rohlíky
- 4 vejce
- sůl, mletý pepř, petrželku
- máslo nebo sádlo na vymazání
- 6 čtvrtlitrových hrnků
Z vajec oddělte žloutky a bílky, ze kterých uděláte sníh. V míse smíchejte mouku, mléko, žloutky, asi lžičku soli, pepř a petrželku podle chuti. Pak do těsta lehce vmíchejte rohlíky nakrájené na kostičky a nakonec ještě lehčeji sníh z bílků. Asi šest čtvrtlitrových hrnků (ideálně válcovitých - se stejně širokým dnem i okrajem) pořádně vymažte sádlem nebo máslem a naplňte je maximálně do 2/3.
Šup s nimi do vody
V širokém hrnci dejte vařit takové množství vody, aby sahala maximálně do poloviny hrnků. Až začne voda vařit, vložte hrnky do hrnce a přikryjte. Vařte 27 minut, vypněte a nechejte 3 minuty dojít. Celkem tedy 30 minut, to se dobře pamatuje. Hrnky pomocí rukavic vyndejte, a pokud by nešly vyklopit, pomozte si nožem, kterým obkroužíte knedlík a oddělíte od hrnku.
Kedlubnové zelí
Na toto skvělé zelí můžete použít buď klasické kedlubny nebo takzvaného giganta. Jinak je příprava prakticky stejná jako u klasického zelí, jen o hodně rychlejší. Potřebovat budete:
- asi 6 kedluben nebo 1 gigant
- cibuli
- lžíci sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- lžíci octu
- lžíci cukru
- drcený kmín, sůl, pepř
Oloupané kedlubny nastrouhejte na hrubém struhadle. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kedlubny, kmín a trochu podlijte vodou. Zhruba za 15 minut zelí zaprašte moukou, důkladně rozmíchejte a duste ještě asi 5 minut. Nakonec dochuťte cukrem, octem, solí a pepřem.
Jako dezert si pak můžete dopřát například úžasnou domácí banánovo-ořechovou bábovku. Recept na ni najdete zde.