|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Poradit si bez váhy může být pro některou hospodyňku kumšt 

Vařit jde i bez váhy! Vyzkoušejte starou metodu lžic a šálků

21. prosince 2017 14:36 / Pixabay
 0   0
Bez elektrické váhy se dnes neobejde žádná hospodyňka. Obyčejně se ale stane, že jí dojde baterka zrovna v okamžiku, kdy se to nejmíň hodí. Co potom? Zajít si půjčit k sousedce, vařit „od oka“, anebo si potraviny přepočítat. Poradíme vám! Jde to pomocí lžic i šálků. Přesně tak vařily i naše babičky.

Nutno říct, že tato metoda nikdy nebude tak přesná jako digitál, ale v kritických situacích může hodně pomoct. Některé starší zkušené hospodyňky dokonce prohlašují, že vážení bez vah znamená úsporu práce i času. Pracují podle pomůcek, které se často objevovaly v kuchařkách po II. světové válce.

Odměřování na polévkové lžíce

1 vrchovatá polévková lžíce
mouky: 2 a ½ dkg
krupice: 2 a ½ dkg
cukru: 3 dkg
ovesných vloček: 1 a ½ dkg
tuhého sádla: 3 dkg
krup: 2 a ½ dkg

1 rovná polévková lžíce
mouky: 2 dkg
krupice: 1 a ½ dkg
cukru: 2 a ½ dkg
soli: 2 a ½ dkg
krup: 2 dkg
tuhého másla: 2 dkg

1 polévková lžíce rozpuštěného
sádla: 1 dkg
másla: 1 a ½ dkg
4 lžíce rozpuštěného másla: 6 dkg
6 polévkových lžic tekutiny: 1/10 l

Platí, že polovina obsahu polévkové lžíce = obsahu 1 kávové lžičky.

Měření na šálky

Za základ je zde brán ¼litrový šálek
¼ litru cukru: 22 dkg
¼ litru hladké mouky: 20 dkg
¼ litru hrubé mouky: 22 dkg
¼ litru krupice: 18 dkg

Ve starých receptech narazíte i na jiné měrky – žejdlík, lot nebo libru. Jeden žejdlík je 0,35 litru, čtyři žejdlíky 1,41 litru. Jeden lot přepočteme na 17,5 gramu, jednu libru na 56 dkg.

1 litr mouky: 62 dkg
3 půllitry mouky: 1 kg
¼ litru hladké mouky: 16 dkg
¼ litru cukru: 15 dkg
¼ liru krupice: 17 dkg
1 a ½ litru borůvek, malin, jahod: 1 kg
1 litr borůvek, malin, jahod: 70 dkg

Jak rozpoznat kvalitní jahody, si můžete přečíst zde.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu